Kako istraživači s Kembridža od sunčeve svetlosti, ugljen-dioksida i vode prave gorivo?

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučnici sa prestižnog engleskog univerziteta Kembridž osmislili su napravu za pretvaranje sunčeve svetlosti, ugljen-dioksida i vode u ugljenično neutralno gorivo. Kako je objašnjeno, inovativni uređaj pobrojane „sastojke“ pomoću fotokatalizatora konvertuje u mravlju kiselinu.

Ovaj produkt hemijske reakcije koristi se u prehrani stoke, knastaao insekticid, za uklanjanje kamenca i drugo. Povrh toga, moguća je upotreba mravlje kiseline i kao direktnog izvora energije i u proizvodnji vodonika.

Istraživački tim tvrdi da gorivo nastaje u odsustvu struje i dodatnih komponenti, kao i da je moguće da u budućnosti podignu svoj izum na mnogo viši nivo – odnosno da konstruišu industrijske pogone, poput solarnih elektrana, koji bi od sunčevih zraka i vode pravili čisto gorivo. Njihova saznanja mogla bi da dovedu korak bliže „imitiranju“ procesa fotosinteze u biljkama.

Idejni tvorci navode da je neke u nizu prednosti njihovog alternativnog goriva, u odnosu na ranija nastala na sličnom principu, to što ga je lako skladištiti, a mehanizam je značajno manje glomazan.

Površina testnog aparata iznosi oko 20 kvadratnih centimetara i uz trenutne karakteristike ima prostora za njegovo uvećanje na nekoliko kvadratnih metara.

Englezi sada rade na daljoj optimizaciji i unapređenju efikasnosti novog sistema, kako bi se olakšala njegova komercijalizacija. Takođe, proučava se i mogućnost da se, uz različite katalizatore, stvore druga solarna goriva. „Nadamo se da će ova tehnologija utabati put održivoj i praktičnoj proizvodnji solarnih goriva“, kazao je rofesor Ervin Rejsner, jedan od autora izveštaja.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti