Kada se očekuje poboljšanje kvaliteta vode u Zrenjaninu?

Kako prenosi Nova ekonomija, gradovi i opštine – Zrenjanin, Sombor, Svilajnac, Požega i Mladenovac – odgovorili su dopisom na primedbe Državne revizorske institucije (DRI) koje su im upućene kako bi se popravio kvalitet vode za piće koja se isporučuje građanima, piše u izveštajima koji su dostupni na njenom sajtu. U Zrenjaninu se i dalje ne zna kada će biti u funkciji fabrika pitke vode.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jacek Dylag)

Primedbe su se, između ostalog, odnosile na preciznije uređivanje komunikacije sa snabdevačima vodom i potrošačima, na korišćenje vode u skladu sa odgovarajućim dozvolama, kao i na pribavljanje dozvola nadležnih organa kojima se utvrđuju zone sanitarne zaštite izvorišta.

Naložene su i mere kojima bi se utvrdilo da snabdevanje vodom vrše javna preduzeća ili druga pravna lica sa odgovarajućim dozvolama, kao i da se obezbede alternativni izvori vode za piće u slučaju restrikcija.

Grad Zrenjanin, kao mesto sa višedecenijskim problemom u snabdevanju vodom, odgovorio je da će većinu primedbi otkloniti do kraja godine.

U izveštaju se međutim ne navodi kada će početi sa radom postrojenje za prečišćavanje pitke vode, ali je navedeno da je sačinjena Komisija za njeno puštanje u rad.

Grad Sombor je saopštio su neke primedbe već izvršene, ali se, međutim dodaje da je rok za dobijanje dozvole za sanitarnu zaštitu izvorišta određen na godinu dana, dok su ostali rokovi šest meseci, kao i u Zrenjaninu.

U Požegi, tvrde nadležni, sve će biti gotovo do kraja godine, kao i u Svilajncu, gde će se dozvola za sanitarnu zaštitu izvorišta ipak čekati do 2022. godine.

Mladenovac se obavezao da će u roku od godinu dana utvrditi tačan broj javnih vodovoda i njihovih korisnika na svojoj teritoriji, početi da koristi vodu za piće u skladu sa odgovarajućim dozvolama i proširiti vodovodnu mrežu u određenim naseljima.

Prema ranijim najavama, sistemi vodovoda neophodno je da se unaprede u 25 gradova i opština u Srbiji, za šta je od Evropske investicione banke obezbeđeno 50 miliona evra, pre godinu dana, preneo je tada N1.

Direktor kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je tada da je 10 miliona tog novca donacija Evropske unije.

Prema Blagojevićevim rečima, u okviru projekta treba da se menjaju azbestne cevi, ali i smanje gubici koji na pojedinim sistemima, kako je tada objasnio, idu i do 70 odsto.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti