Povratak zaboravljenih vrsta riba nakon „povlačenja“ turista i brodova iz Sredozemlja

Foto-ilustracija: Unsplash (Mika Korhonen)

Život u Sredozemnom moru i drugim italijanskim morima, ponovo je oživeo, kvalitet vode se popravio, a neke od zaboravljenih vrsta riba približile su se obali, gde su nekada bili usidreni brodovi.

Kako navodi italijanska obalska straža, na mestma gde su nekada bile gužve od turista i brodova, sada su ribe. Od aprila meseca obalska straža je uzimala uzorke vode iz mora,pravila snimke podvodnog sveta i tako je uočila neke vrste riba viđene u područjima koje obično zauzimaju brodovi i ljudi, a u koja one inače ne zalaze. Nadležni u Rimu potvrdili su za Rojters da je uočeno značajno poboljšanje kvaliteta vode i smanjenje otpadnog materijala u moru, čak i pre nego što su objavljeni rezultati istraživanja.

Kitovi ulješure primećeni su u blizini Sicilije, dok su delfini viđeni na mestima na kojima su se pre pandemije nalazili brodovi, u lukama severozapadne Ligurije.

Uprkos bujanju života u morima koja okružuju Italiju, a koje se dogodilo zahvaljujući merama karantina, pandemija je dovela do novih opasnosti po morski život, zbog bačenih maski, rukavica i praznih boca dezinfekcijskih sredstava koji su se mogli videti u vodi.

Ovaj otpad povećao je zagađenje u morima koje potiče od mikroplastike, čestica koje nastaju raspadanjem plastičnih proizvoda.

Nadležni organi u Italiji ističu da su mere karantina uvedene zbog pandemije omogućile ljudima da steknu bolji uvid u to koliko je krhka životna sredina i da shvate da moraju da sačuvaju prirodu koja im je data u nasleđe, za njihovu decu i buduće generacije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti