Kada će Kopaonik, Tara i Fruška gora u Uneskov projekat zaštite prirodne baštine

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrej Nihil)

Bukove šume nacionalnih parkova „Fruška gora“, „Kopaonik“ i „Tara“, nominovane su za Uneskovu listu dobara svetske prirodne baštine. Sa tom nominacijom, naša zemlja jedna je od deset država koje prvi put učestvuju u projektu proširenja dobara svetske prirodne baštine.

U svojoj riznici, na površini od oko 25.000 hektara, nacionalni park „Tara“, čuva i neguje najkvalitetnije i najraznovrsnije šumske zajednice omorike, jele, smrče, bukve, gotovo 80 endemskih i reliktnih vrsta.

Ovde bukva raste sa Pančićevom omorikom. To čini, možemo reći, svakako neponovljivim ove šume na čitavom svetu, jer ništa slično ne možete naći nigde izuzev ovde, na području Nacionalnog parka i srednjeg toka reke Drine„, rekla je Marijana Josipović, viši referent za zaštitu prirode u NP „Tara“.

Specifičnosti tarskih, ali i bukovih šuma Kopaonika i Fruške gore, nominovane su za dobra svetske prirodne baštine.

„Treba na terenu da se uvere da su ove komponente koje smo nominovali zapravo u strogoj zaštiti i da je ovde bukva stvarno u strogoj zaštiti, kao što i treba za jedno dobro svetske prirodne baštine, koje bi bilo prvo za našu zemlju“, kaže Ivana Jovanović, ekolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Od nekoliko za Uneskovu listu nominovanih lokaliteta bukve u Srbiji, dva najveća, na Zvijezdi i u klisuri Rače, površine 2.000 hektara, nalaze se u NP „Tara“, u prvom stepenu zaštite.

Na prostoru Srbije – pet, u Evropi više od trideset lokaliteta, našlo se ove godine na listi za proširenje postojećeg dobra svetske baštine.

„Kada se nešto upiše na listu svetske baštine, država obećava da će ga čuvati zauvek. Vi ovde imate nešto veoma posebno što međunarodna zajednica želi da bude očuvano. Zauzvrat, to mesto nosi brend svetske baštine“, objasnio je Jan Vuhed, ekspert IUCN-a.

„To je velika obaveza i veliki izazov, i na kraju, znači da imamo područja koja su univerzalna, izuzetna ne samo u Srbiji nego i u Evropi“, dodala je Milica Tomić iz NP „Tara“.

I ma kako se proces nominacije zvanično završio, jedno je sigurno – uz plansku zaštitu i razvoj, ovo nasleđe, s vremenom ne gubi već dobija na kvalitetu i značaju.

Izvor: RTS

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti