Kada bi pčele nestale, ovi roboti mogli bi da nastave oprašivanje biljaka

Foto-ilustracija: Pixabay

Sve veći broj pčela nestaje, što predstavlja veliki izazov za globalni biodiverzitet i ima značajan uticaj na čovečanstvo jer donosi brojne probleme u proizvodnji hrane. Ipak, na Finskom Univerzitetu Tampere, istraživači su napravili prvog pasivno letećeg robota opremljenog veštačkim mišićima, pa se postavlja pitanje da li bi mogao da se iskoristiti za oprašivanje?

Već neko vreme inženjeri uspevaju da prave male robote koji mogu da hodaju, plivaju, skaču, ali niko donedavno nije uspeo da ih “natera” da lete. Međutim, istraživači sa Tampere Univerziteta osmislili su novi dizajn pod nazivom “FAIRI” koji je sklopljen od materijala koji reaguju na svetlost, pa tako ovaj robot leti uz vetar i kontroliše ga svetlost.

Pročitajte još:

Istraživači navode da je ovo veštačko seme opremljeno mekim pokretačem. Pokretač je napravljen od tečnog kristalnog elastomera koji reaguje na svetlost, koji dalje navodi na akciju otvaranja ili zatvaranja čekinja nakon podsticaja od strane vidljive svetlosti.

Ovaj robot usled svoje lagane strukture, kako se navodi u studiji, može daleko da putuje pomoću vetra, a ujedno može da se napaja i kontroliše pomoću izvora svetlosti.

Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživači napominju da će se u daljem periodu fokusirati na poboljšanje osetljivosti materijala kako bi omogućili rad uređaja na sunčevoj svetlosti. Pored toga, oni će povećati strukturu tako da može da nosi mikroelektronske uređaje kao što su GPS i senzori, kao i biohemijska jedinjenja.

Prema rečima autora ove studije, eksperimenti pokazuju da robot koji su razvili predstavlja važan korak prema realističnim aplikacijama pogodnim za veštačko oprašivanje.

U budućnosti, milioni veštačkih semena maslačka koji nose polen mogli bi da se slobodno rasprše prirodnim vetrovima, a zatim ih usmeriti svetlom prema određenim predelima sa drvećem kojima je potrebno oprašivanje.

Nalažost, i dalje postoje pitanja na koja ovi istraživači moraju da nađu odgovore – poput toga kako kontrolisati mesto sletanja robota a da to bude precizno.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti