Jedini zatvor na svetu koji ima prihvatilište za pse je u – Sremskoj Mitrovici

Jedini zatvor na svetu koji ima prihvatilište za pse nalazi se u Srbiji, u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Zahvaljujući tome nastao je dokumentarni film „Komanda ljub:av“ koji govori o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Direktorka Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad Marina Kovačević je autorka filma „Komanda ljub:av“. Ona se već duže vreme bavi rehabilitacijom osuđenih lica kroz umetnost i inovativne zatvorske prakse, a u ovom slučaju, u KPZ „Sremska Mitrovica“ uvedena je rehabilitacija kroz odnos sa psima, nakon koje osuđenici dobijaju i sertifikat da su obučeni dreseri pasa.

Time će i njihova kasnije integracija biti lakša, kaže Kovačevićeva koja ističe da su projekat realizovali uz podršku Oebsa, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i nemačke organizacije Help.

Objašnjava da su zatvorenici često iz disfunkcionalnih porodica i da im se ovako pruža šansa da ih neko prihvati i budi u njima osećanje odgovornosti.

Utvrđeno je, kaže, da su oni u ovom programu ostvarili napredak u empatiji.

Marina Kovačević kaže i da je zatvor u Mitrovici treći u Evropi koji sprovodi ovakav vid rehabilitacije, ali prvi koji ima azil za pse u okviru zavoda.

„Stručni komandiri u zatvoru rade na rehabilitaciji lica i uče ih veštini i novom pogledu na svet“, rekla je Kovačevićeva koja ističe da su svi bili oduševljeni, a učili su i da verbalizuju osećanja koja ostvaruju sa psima.

U filmu jedan osuđenik kaže da kada radi sa psima ima utisak da nije u zatvoru, a neki od njih su po izlasku sa izdržavanja kazne usvojili pse iz tog azila.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti