Niš dobija prihvatilište za pse do kraja godine

Skupština Grada Niša usvojila je Plan detaljne regulacije kojim je predviđeno da na zemljištu kod niškog Kazneno-popravnog zavoda bude izgrađeno prihvatilište za pse. Naredni koraci su papirologija, ali ukoliko sve prođe bez većih problema, član gradskog veća Bratislav Vučković očekuje da novi dom za pse lutalice bude gotov do kraja ove godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (毛 祥)

Na ulicama Niša, u gotovo svim delovima grada, redovno se mogu videti čopori pasa lutalica. Južne vesti konstantno dobijaju pritužbe na njih i rad institucija u ovim slučajevima, a odgovor nadležne Zoohigijene je da ih hvataju, čipuju, sterilišu i vraćaju na lokaciju, jer tako nalaže zakon. Jedno od predviđenih rešenja je i azil, ali u Nišu postoje samo privatni, koji su i sami često na udaru raznih službi.

Kako kaže Vučković, rešenje je na pomolu, ali od same izgradnje, koja nije preterano zahtevna, dele ih podela nadležnosti, odobrenja, planovi, projekat i građevinska dozvola

„Skupština Grada je sredinom decembra usvojila Plan detaljne regulacije koji definište urbanističke uslove tog prostora. Prvi sledeći koraci su imovinsko-pravna priprema, odnosno informacije o lokaciji, pa ćemo najverovatnije naredne nedelje imati sastanak, kako bismo krenuli u imovinsko-pravnu pripremu i da se krene sa izradom planskih dokumenata. To je projekat prihvatilišta i izvori finansiranja, da li će investitor biti Ministarstvo pravde, jer je njihov KPZ ili će biti Grad Niš, to jest Mediana“, objašnjava Vučković.

Uključenih strana je mnogo: Kazneno popravni zavod, JKP Mediana, sekretarijati za investicije, planiranje i izgradnju, te zaštitu životne sredine. Svi oni bi trebalo da se sastanu naredne nedelje, najavljuje Vučković, kako bi se krenulo sa procedurom.

Foto-ilustracija: Unsplash (Zibik)

„Ako dobijemo podršku Ministarstva pravde, s obzirom na to da su već takvu podršku dali Sremskoj Mitrovici i da nema razloga da nama uskrate, ja računam da ćemo u ovoj godini završiti. Ne bi trebalo da budu tu neki veliki građevinski radovi, imovinski se to lako reši. Imamo samo nedumicu ko će biti nosilac aktivnosti Ministarstvo pravde ili lokalna samouprava“, kaže Vučković.

Još jedna nerešena stvar je dinamički plan, kojim bi se odredilo ko će biti investitor, ko finansijer, a ko upravljač prihvatilišta za koje je planirano da ima mesta za oko 450 pasa, ali sa tendencijom da se proširi.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti