Jasenovik: Završeno premeštanje druge cisterne s amonijakom, meštani mogu svojim kućama

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Niša Darko Bulatović je obavestio građane da je postupak premeštanja i obezbeđivanja druge cisterne sa amonijakom na pruzi Niš-Zaječar uspešno okončan i da su se time stekli svi bezbednosni uslovi da se stanovništvo sela Jasenovik može vratiti u svoje domove.

Foto: Grad Niš

Povod za evakuaciju žitelja Jasenovika, 25. i 26. januara 2019. godine, predstavljala je opasnost od nesrećne situacije prilikom saniranja posledica železničke saobraćajne nezgode.

Podsećamo, dve cisterne sa amonijakom iskliznule su iz šina u subotu, 19. januara, između stanica Crveni krst i Svrljig. Tom prilikom niko nije bio povređen, niti je bilo rizika po ljude i životnu sredinu.

Za vreme vraćanja vagona u kolosek, stanovnici Jasenovnika su bili zbrinuti u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Gerontološkom centru Niš, a sa ugroženog područja su iz predostrožnosti bile udaljene i životinje.

Radnici su 25. januara uklonili i odvezli na sigurno prvu od dve prevrnute cisterne sa opasnim sadržajem. U aktivnosti njihovog saniranja bili su uključeni Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša, Infrastrukture železnice Srbije i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U toku današnjeg dana razmatraće se kako će amonijak iz druge, oštećene cisterne biti pretočen.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti