Obavljena potpuna evakuacija sela Jasenovik pored Niša

Obavljena je potpuna evakuacija sela Jasenovik pored Niša zbog moguće incidentne situacije prilikom vraćanja vagona-cisterni sa amonijakom na kolosek.

Foto: Print screen RTS

U tom selu živi 360 ljudi, a većina će naredna dva dana provesti kod rođaka. Iz predostrožnosti je evakuisana i sva stoka.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i policija utvrđuju da li je celokupno stanovništvo evakuisano. Jedna cisterna bi trebalo danas da bude vraćena na kolosek i očekuje se da će taj postupak trajati oko šest sati. Sutra će se pristupiti i drugoj cisterni.

Dve cisterne sa amonijakom iskliznule su u subotu, 19. januara, između stanica Crveni krst i Svrljig. Tom prilikom niko nije povređen, niti je bilo opasnosti po ljude i životnu sredinu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da su službe stupile u kontakt sa svim meštanima, kako bi utvrdile ko će se na koji način evakuisati.

Meštani koji nemaju kod koga da odu biće smešteni u gerontološkom ili regionalnom centru.

– Sinoć je bio održan zbor sa građanima, i sa njima je napravljen detaljan plan. Aktivnosti teku od 6.00. Sve nadležne službe su na svojim mestima, sve aktivnosti teku po planu, rekao je Bulatović za RTS.

Napravljen je i plan obaveštavanja.

– Svi meštani su dali brojeve telefona, imamo direktan kontakt. Obaveštavaćemo i preko medija u realnom vremenu. Brinemo o ljudima koji će biti smešteni u našim institucijama, od hrane, do zdravstvenog stanja. Šest pacijenata hitne službe već prevoze, rekao je Bulatović.

Direktor Veterinarskog instituta Miloš Petrović je rekao da je jedan deo vlasnika životinja juče odveo stoku kod rođaka u susednom selu, dok će preostali stočni fond biti premešten u skladu sa zakonom. Obezbeđeni su prevoz, smeštaj, hrana i voda.

– Premešteni su na prostor depoa klanice ‘Biftek’, koja zadovoljava sve zakonske propise, rekao je Petrović i dodao da je reč o malom stočnom fondu – oko 200 ovaca, 50 svinja, i četiri grla goveda.

Izvor: RTS

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti