Jači od čelika, lakši od plastike – izmišljen novi materijal

Foto: MIT

Inženjeri Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) napravili su novu vrstu materijala, 2DPA-1 koji je dvostruko jači od čelika, a lakši od plastike. Ovaj novi materijal se lako oblikuje, a istovremeno ima snagu i otpornost, jedna od njegovih glavnih prednosti je što može da se proizvodi u velikim količinama.

Hemijski inženjeri MIT-a misle da bi ovaj materijal u budućnosti mogao da se koristi kao građevinski. Koristeći novi proces oni su napravili dvodimenzionalni polimer koji se samosastavlja u listove. Naime, ovo je veliki pronalazak jer se do sada mislilo da je nemoguće da polimeri formiraju 2D listove – poliaramide.

“Može lako da se proizvodi u velikim količinama, a upotrebljava se za različite stvari, recimo od premaza za automobile i telefone do blokova za masivne konstrukcije kao što su mostovi”, rekao je Majkl Strano, profesor hemijskog inženjeringa na MIT-u.

Kako se navodi sila potrebna da se slomi ovaj polimer dvostruko je veća nego kod čelika. Inženjeri su ga uporedili i sa neprobojnim staklom, on ima četiri do šest puta veći modul elastičnosti.

Zanimljiva je i činjenica da ovaj materijal zbog svoje zatvorene strukture materijala, za razliku od druge mase, ne propušta vodu i gasove. Što znači da ima visok stepen zaštite od oksidacije, rđe ili truljenja.

Još jedna prednost  2DPA-1 ogleda se u tome što se proizvodi na sobnoj temperaturi i može lako da se reciklira.

Stručni tim nastavlja sa radom i detaljnim proučavanjem polimera, kao i sa eksperimentima kako bi stvorili i druge vrste novih materijala.

Istraživači su podneli zahtev za dva patenta o procesu koji su koristili za generisanje materijala.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti