Izraelci napravili letećeg robota koji bere voće „bez greške“

Branje voća više nikad neće biti isto!

„Tevel Aerobotics Technologies“ (TAT) je izraelska kompanija koja je razvila autonomnog letećeg robota (FAR) koji uz pomoć veštačke inteligencije otkriva i bere voće koje je spremno za berbu.

Zbog loših uslova rada i težine posla, branje voća spada u teške poslove – mnogo stajanja, čučanja i penjanja, a na sve to je i slabo plaćen i najčešće sezonski posao u kojem nema baš prilika za dalji razvoj i napredak.

Svi navedeni razlozi dovode do smanjenja broja berača, a na sve to dodajte i mlađe generacije koje svoju budućnost vide daleko od sela, u urbanim sredinama.

Koronavirus je uticao na kretanje i putovanja su krajnje ograničenog karaktera zbog čega je i dolazak sezonskih radnika iz raznih zemalja postao praktično nemoguća misija. Izraelska kompanija je se zato dala u razmišljanje i došla do rešenja – šta ti bilo kada bi čitav proces branja voća poverili robotima?

Kompanija TAT predstavila je robota pod imenom FAR za koji kaže da se može koristiti na bilo kojoj lokaciji na svetu i da će uz pomoć njega biti rešen problem nedostatka radne snage u poljima. Nije na odmet napomenuti da će i troškovi korišćenjem ove tehnologije, dugoročno, biti značajno smanjeni.

Kako robot funkcioniše? Putem veštačke inteligenije ovaj robot koristi algoritme percepcije za lociranje stabala, kao i algoritme „vida“ za otkrivanje voća.

Prilikom branja plodova, vreme je od velike važnosti – ukoliko ga ne uberete na vreme ono jako gubi na vrednosti (voće koje uberete sa dve nedelje zakašnjenja gubi i do 80 odsto vrednosti!).

Nakon što locira i odabere voćku, robot traži najbolji mogući način da joj priđe, nakon čega koristi hvataljku kako bi voćku uhvatio i ubrao. Roboti su programirani da beru samo zrele voćke koje nakon toga klasifikuju prema veličini i zrelosti. Još jedna prednost robota je što mogu da rade 24 sata dnevno.

Robote kontroliše autonomni „digitalni mozak“ koji omogućava da na jednoj lokaciji može da radi više robota bez rizika od sudaranja.

Iako pruža brojne prednosti, robot ipak ne može da zameni čoveka, već služi kao vid pomoći, stav je kompanije koja ga je osmislila.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti