Usvojen zakon o zajmu vrednom 50 miliona evra kod nemačke KfW banke za rekonstrukciju zgrade VMA

Foto: Vlada Srbije

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u četvrtak dva zakona koja su važna za energetski sektor i povećanje energetske efikasnosti.

Poslanici su usvojili Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, Frankfurt na Majni, po zaduženju Akcionarskog društva “Elektromreža Srbije”, koji predviđa garanciju na iznos od 40 milona evra na ime obaveza iz Sporazuma o zajmu za sprovođenje Regionalnog programa za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu II.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Republike Srbije za projekat “Energetska efikasnost u zgradama javne namene i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja – Ozelenjavanje javnog sektora”.

Vrednost sporazuma je 50 miliona evra, a novac će biti iskorišćen za unapređenje sistema energetske efikasnosti zgrade VMA u Beogradu.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović je još u novembru mesecu protekle godine istakao da je reč o projektu od kapitalnog značaja, te da su Ministarstvo odbrane i VMA spremni da urade sve što je do ovih institucija, ali i da pruže podršku ostalim partnerima u sistemu kako bi što brže i efikasnije realizovali projekat.

On je objasnio da je Ministartsvo rudarstva i energetike ključni implementator projekta, dok je VMA, kao ustanova svetskog glasa u kojoj decenijama nije bilo značajnije investicije, korisnik.

Foto: Wikimedia

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je tada odsetila da je VMA izgrađena 1981. godine i istakla da je, uprkos dobrom održavanju i trenutnom stanju, potrebna rekonstrukcija tehničkih sistema i instalacija, energetska sanacija termičkog omotača i rekonstrukcija kotlarnice i toplovoda, koja mora biti gotova do kraja 2021. godine.

Skupština je u četvrtak potvrdila i Sporazum o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Meksičkih Država, Sporazum o statusu između Republike Srbije i EU o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Srbiji, kao i Sporazum između Vlade Srbije i Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Takođe, usvojene su izmene i dopune Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, čija primena počinje 12. marta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti