Izmene propisa za rast i inovacije u građevinskom sektoru

Foto: Royalty-free

U Privrednoj komori Srbije održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, a predložene novine, kako je istaknuto, treba da omoguće nastavak trenda rasta u građevinarstvu i unapređenje ovog sektora.

Predložene izmene i dopune pozitivno će uticati na unapređenje elektronskog sistema (CEOP), uvođenje novih elemenata “zelene agende“, povećanje odgovornosti ovlašćenih lica u postupcima izdavanja akta za izgradnju, ukidanje Zakona o konverziji uz naknadu određenoj kategoriji lica, ukidanje lex specialis-a za linijske infrastrukturne objekte, kao i na pojačanu zaštitu zaštićenih kulturnih i prirodnih područja, ocenila je Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju PKS.

Državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović rekla je da je cilj izmena i dopuna da se dodatno unapredi što se može i zadrži trend rasta u građevini u Srbiji.

Pročitajte još:

Ona je navela da je sada aktivno 120 000 gradilišta u Srbiji, a da je rekordna bila 2019. godina po izdatim građevinskim dozvolama, i dodala da posledično građevinarstvo direktno vuče rast još 22 privredne grane.

Dodala je da su ciljevi izmene zakona praćenje svetskih trendova u materijalima i načinu rada, otklanjanje kolizionih odredbi sa drugim propisima, stvaranje uslova za zakonitu gradnju, preventivno delovanje na novu bespravnu gradnju, praćenje promena u prostoru i blagovremeno reagovanje, te dalja decentralizacija uprave.

Ona je rekla da će promene ovog sistemskog zakona imati za posledicu promenu i drugih zakona, a da će svi podzakonski akti biti doneti u roku od 60 dana.

Ovo je 11. izmena zakona iz 2019, a Damnjanović je istakla da se predloženim rešenjima na savremeni način uređuje odnos gradnje prema zaštićenim kulturnim i prirodnim dobrima. Ove izmene podrazumevju i ukidanje konverzije građevinskog zemljišta, kao i zakona o linijskoj infrastrukturi.

Ona je objasnila da ukidanje konverzije neće obuhvatiti zemljoradničke i stambene zadruge, društvena preduzeća, sportska društva i udruženja kao i sve ono što se odnosi na sporazume o sukcesiji. Dodala je da konverzija neće biti ukidana ni na zemljištu koje je planski predviđeno za uređenje javne namene ili objekte javne namene.

Zakon o planiranju i izgradnji stupio je na snagu 11. septembra 2009.

Izvor: PKS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti