Ciljevi održivog razvoja iz Agende UN 2020-2030 nacionalni prioritet

Photo-illustration: Pixabay

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević poručila je danas da su za Srbiju ciljevi održivog razvoja iz Agende UN 2020-2030, kao i proces evrointegracija, nacionalni prioriteti.

Miščević je, na sednici Zajedničkog upravnog odbora za sprovođenje Okvira saradnje UN za održivi razvoj sa Srbijom 2021-2025, rekla da je u toku priprema pravnog okvira za strategiju plana razvoja, budući da je pandemija koronavirusa u velikoj meri otežala rad međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende 2020-2030.

Ministarka je istakla da su ciljevi sprovođenja Agende u narednom periodu vladavina prava i demokratija, dobra usklađenost s pravnim sistemom EU, strateška komunikacija i dobrosusedski odnosi.

Pročitajte još:

Ona je podsetila na to da će iz pretpristupnih fondova IPA, pored 165 miliona evra za energetski sektor, biti izdvojeno i 240 miliona evra za zelenu agendu i 100 miliona evra za konkurentnost i inkluzivni razvoj.

Stalna predstavnica UN u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da su strateški prioriteti saradnje sa Srbijom u periodu do 2025. godine „zelena transformacija“, poštovanje ljudskih prava i vladavina prava, dodavši da je za prošlu godinu budžet za to bio 80 miliona evra i da je u potpunosti realizovan.

Naš pristup u Agendi 2020-2030 se u principu fokusira na ljude, da niko ne bude zaboravljen, i Srbija je to usvojila, konstatovala je Žakob i ukazala na to da je suština, i u svetu i u Srbiji, u rešavanju problema nejednakosti.

Žakob je pozvala Vladu Srbije da ponovo pokrene međuresorsku inicijativu za ostvarivanje ciljeva iz Agende održivog razvoja, jer svi treba da se aktivno uključe i koordiniraju rad.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti