Mleko, sirevi i prelevmani – ko će i kako biti zaštićen

Foto-ilustracija: Pixabay (Couleur)

Vlada Srbije je odlučila: za uvoz mleka plaćaće se taksa 15 dinara po litru, a za tvrde sireve 30 dinara za kilogram. Cilj je stabilizacija tržišta i zaštita domaćih proizvođača, kaže resorna ministarka. Na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu ocena da je taksa na sir preniska i da bi mogla da povuče kontramere Evropske unije.

Dok proizvođači čekaju obećano povećanje subvencija i premija za mleko, Vlada je odlučila: uvoznici mleka plaćaće dodatnih 15 dinara državi, a uvoznici ementalera, čedara, edama, tilsitera, kačkavalja, masdama i gaude – dodatnih 30 dinara, po kilogramu.

„Mislim da je ta odluka jako važna za naše proizvođače kako bi zaustavili pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvođača“, rekla je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

„Što se tiče proizvodnje mleka, bila je apsolutna ugroženost, mi smo naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje. Ova odluka o prelevmanima je najbolja odluka i apsolutno ispravna i s naše strane kao udruženja, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada imaju punu podršku“, kaže Goran Vasić iz Udruženja proizvođača mleka iz Mačve.

Pročitajte još:

Prelevman je zaštitna taksa. Nadoknađuje razliku između nerealno niske cene uvozne robe i skupljeg, domaćeg proizvoda. Stručnjaci kažu da se mora izračunati u cent, te da mera ima smisla samo ako se prihod sliva u ugroženu proizvodnju, a ne u državni budžet.

„Kada uporedite cenu mleka u EU i u Srbiji, 15 dinara je realna cena. Međutim, kada je reč o vrstama sira koji su u ovoj uredbi pomenuti, mislim da je to malo i da vam je potrebno za proizvodnju kilograma edamera ili gaude od 9 do 10 litara mleka, onda vidite da je to stvarno malo jer nemoguće je da ta razlika od 30 dinara pokriva troškove koje naši poljoprivrednici imaju“, kaže prof. dr Zoran Rajić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Da je 30 dinara malo, smatra i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu pa kaže da takve uvozne prelevmane na sir nije ni trebalo uvoditi.

Prelevmani na sireve već postoje, pre povećanja bili su 12 dinara po kilogramu. Uvozna taksa na mleko poslednji put uvedena je 2015. i važila je godinu i po.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti