Izgradnja “Južnog toka” ipak prema planu

juzni tok

Realno je očekivati da do kraja ove godine bude izgrađeno prvih 30 kilometara gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Na ovim radovima će biti angažovane i srpske kompanije, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije gospodina Tomislava Nikolića, koji je juče razgovarao u Beogradu sa gospodinom Stanislavom Vladimirovičem Anikejevim, direktorom kompanije Centrogas, koja je angažovana na izgradnji gasovoda “Južni tok” kroz našu zemlju.

Predsednik Nikolić je tom prilikom rekao da je projekat “Južni tok” od ogromnog značaja za Republiku Srbiju i da predstavlja ogromnu šansu za razvoj naše privrede i unapređenje položaja Srbije i u regionu i u Evropi.

Prethodno je saopšteno da kompanija “Strojtransgas”, čiji je većinski vlasnik ruski biznismen Genadij Timčenko napušta projekat izgradnje Južnog toka na teritoriji Bugarske i da će je zameniti “Centrogas”, kćerka kompanije Gasprom. Strojtransgas je trebalo da izgradi prvu kopnenu deonicu gasovoda kroz Bugarsku, dugu 500 kilometara.

Do kraja 2014. godine u Srbiji će biti položeno prvih 30 kilometara cevovoda gasovoda “Južni tok”, uz izmene trase u Vojvodini, potvrđuje direktor „Srbijagasa“ gospodin Dušan Bajatović za list “Politika”.

Onvkaže da kod nas što se tiče Južnog toka sve ide prema planu.

„Biće mala izmena trase u Vojvodini, jer će gasovod umesto u Italiju ići na Baumgarten u Austriju gde se nalazi najveće skladište gasa u Evropi. Uskoro završavamo eksproprijaciju za treću deonicu trase gasovoda i čekamo dobijanje građevinskih dozvola za početak radova na izgradnji“, ističe gospodin Bajatović.

On naglašava da ne postoji ni jedan razlog da se “Južni tok” kao energetski objekat ne izgradi u Srbiji, kao ni u drugim zemljama kroz koje treba da prođe.

„Siguran sam da će tako biti. Sve što se tiče trećeg energetskog paketa apsolutno su rešiva pitanja i problemi. S obzirom na to da se radi o energetskom projektu od geostrateškog značaja, pre svega za energetsku stablnost i bezbednost Evropske unije, koji nema alternativu na srednji, a verovatno ni duži rok, bez obzira na ukrajinsku krizu, ili baš zbog nje, Južni tok će biti realizovan u roku“, uveren je gospodin Bajatović.

On podseća da se radi o projektu u kome Srbija ima minimalne rizike, a veliku ekonomsku, energetsku i političku dobit. Naša zemlja inače uvozi oko 2,5 milijardi kubika gasa godišnje, a najveći deo tih količina stiže preko Ukrajine i Mađarske.

izvor: politika

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti