„Mineirão“ – brazilski solarni stadion

solarni-stadion-brazil

Stadion „Mineirão“ iz 1965. godine u Belo Horizonteu opremljen je sa neverovatnih 6.000 solarnih panela na krovu. Ovo je bila inicijativa lokalne elektrodistributivne kompanije “CEMIG” sa kojim je ovaj stadion postao prvi stadion na Svetskom prvenstvu koji se u potpunosti napaja sunčevom energijom.

Stadion punog imena „Estádio Governador Magalhães Pinto“ služi i kao kompletna solarna elektrana sposobna da snabdeva 1.200 domova sa električnom energijom.

Elektrana je izgrađena od strane elektrodistributivne kompanije “CEMIG” u saradnji sa nemačkom bankom “kfW “i “Minas Arenom”, grupom koja upravlja sa stadionom.

Pošto paneli proizvode mnogo više energije nego što je stadionu potrebno (1.600 MWh energije godišnje), deset odsto preostale električne energije ide diretkno redovnim potrošačima. Iako je stadion „Mineirão“ prvi stadion na Svetskom prvenstvu u fudbalu koji se u potpunosti napaja sa solarnom energijom, on nije prvi na svetu. Ova ideja je potekla od stadiona u Frajburgu (Nemačka) i Bernu (Švajcarska), koji se takođe napajaju zahvaljujući najsjanijoj zvezdi.

izvor:građevinarstvo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti