Italijan podstiče decu da recikliraju i čitaju: Za plastičnu flašu i limenku dobiju knjigu!

Mikele Đentile, knjižar iz italijanskog gradića Pola je došao na zanimljivu ideju kako da promoviše reciklažu među decom školskog uzrasta. Ukoliko klinci u njegovu knjižaru donesu jednu plastičnu flašu i jednu aluminijusku limenku, zauzvrat će dobiti knjigu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlasnik knjižare Ex Libris Cafe je istakao da je njegov cilj da proširi strast i ljubav prema čitanju među ljudima koji nemaju ovu naviku, ali i da istovremeno poboljša kvalitet životne sredine. „Nadam se da će ova inicijativa da ‘zarazi’ čitavu zemlju. To bi bilo revolucionarno, ne samo za planetu, već i za obrazovanje dece i njihove poslovne šanse“, dodao je on.

Knjige koje na policama knjižare očekuju mališane sa flašama i limenkama u njihovim rukama su tzv. knjige na čekanju. Ex Libris Cafe je ovu praksu uveo u svoje poslovanje po uzoru na napolitansku tradiciju poklanjanja kafe rođenu tokom Drugog svetskog rata. Tada bi mušterije pazarile dve kafe – jednu za sebe, drugu za narednog gosta kafića. Na isti taj način, kupci u Poli mogu da obraduju đake-reciklere uzimajući štivo i za sebe i za njih.

Dobar glas daleko se čuje. Mališani iz Bordigere su mu poslali 23 boce i limenke i očekuju svoje knjige.

„U toku samo jednog dana donirao sam 60 knjiga na čekanju. Zamislite da ovo postane mala igrica! Sva deca na svetu zamene smeće za knjige. Svestan sam da je ovo samo san, ali zašto ga ne bismo pretvorili u stvarnost?“ I zaista – šta nas sprečava?

Đentile je od ranije poznat kao odlučan borac protiv zagađenja otpadom. U saradnji sa tamošnjom srednjom školom je prikupljao aluminijum. Zajedničkim snagama knjižar i srednjoškolci su, kroz projekat reciklaže, zaradili dovoljno novca da se čitavoj učionici obezbede knjige.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti