Evropska unija pomaže da elektroenergetski sistem Srbije postigne evropske standarde

Srbija će do 2025. godine investirati značajna dodatna sredstva, 700-900 miliona evra, kako bi elektroenergetski sistem funkcionisao po standardima Evropske unije, najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Foto: EU Delegacija u Srbiji

Zajedno sa njim, prezentaciji povodom završetka projekta redukovanja azotnih oksida, koji je završen na bloku A4 termoelektrane „Nikola Tesla” u Obrenovcu, prisustvovao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ambasador Fabrici rekao je da je EU do sada u obrenovačku termoelektranu uložila 200 miliona evra u revitalizaciju blokova i ekološke projekte i istakao da nivo emisije štetnih materija iz termoelektrana mora da se dovede na evropski nivo.

On je čestitao Srbiji što je već napravila korake u smanjenju emisije štetnih gasova i poručio da je važno nastaviti ulaganje u oblasti borbe protiv klimatskih promena.

Fabrici je ukazao i da je Srbiji potrebno da nastavi sa poboljšanjem rada na pregovaračkim poglavljima 15 i 27, koja pokrivaju tu oblast, jer tako može da lakše privuče strane investitore.

Ministar Antić je istakao da projekat koji je prezentovan samo jedan deo napora koje država i Elektroprivreda Srbije (EPS) čine da bi elektroenergetski sistem postao efikasniji i radio po najvišim evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

„Srbija će, bez ikakve sumnje, ispunjavati ciljeve za koje se opredelila. Ima dosta toga da radi i radiće, zajedno sa susednim državama i partnerima iz EU”, poručio je Antić.

On je podsetio da je obrenovačka termoelektrana daje 50 odsto ukupno proizvedene struje u Srbiji i ključna je u elektroenergetskom sistemu, dok je Srbija, istovremeno, ključni faktor stabilnosti energetskog sektora na Zapadnom Balkanu.

Foto: EU Delegacija u Srbiji

„Ključni cilj je da proizvodnja električne energije u dužem periodu bude stabilna i zasnovana na na najvišim standardima zaštite životne sredine”, rekao je Antić.

Ministar je zahvalio EU što je za ovaj projekat u Obrenovcu, vredan više od 8,5 miliona evra, izdvojila značajna sredstva, iz predpristupnih fondova, kao što je i ključni partner u projektima zaštite životne sredine.

„Time su učinili da ono što mi radimo bude olakšano. To znamo da cenimo i prepoznajemo napore koje čine, naglasio je Antić.

On je naveo da su u termoelektrani „Nikola Tesla” urađeni elektrofilteri na svim blokovima, na najvećem broju su ugrađena i postrojenja za smanjenje emisije azotnih oksida, radi se odsumporavanje dimnih gasova na “Kostolcu B”, a ove godine očekuje se i početak „odsumporavanja” na termoelektrani B u Obrenovcu.

Generalni direktor EPS Milorad Grčić naglasio je da je projekat smanjenja emisije azotnih oksida jedan od ključnih ekoloških projekata koji garantuje opstanak termoelektrane, a da je cilj da svi proizvodni pogoni EPS budu dovedeni na zadovoljavajući nivo i usklađeni sa parametrima koje propisuje EU.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti