Istočna Srbija dobija prvi vetropark “Krivača”

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

„Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji, na teritoriji opštine Golubac. Prostiraće se na 56 km² sa kapacitetom od 105,6 MW.

Vetroturbine koje će biti instalirane isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji.

Čak 22 vetroturbine godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene električne energije. Prema procenama to će biti dovoljno za snabdevanje oko 75.000 domaćinstava i smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

Pročitajte još:

Vetropark “Krivača” biće priključen na 110 kV elektroenergetsku mrežu, u izgradnji su dva dalekovoda 110 kV, a u planu je i izgradnja objekta 33/110 kV transformacije VE “Krivača”, te proširenje postojećih 110/35 kV trafostanica Veliko Gradište i Neresnica.

Izgradnja VE “Krivača” je počela krajem prošle godine, a očekuje se da vetropark bude potpuno operativan krajem 2023. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti