Iskoristiti solarni potencijal na jugu Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović obišla je domaćinstvo porodice Stevanović u Lebanu, koje je, uz podršku države, postavilo solarni panel kojim će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe.

Snaga ove elektrane je 6 kW, a ukupna vrednost investicije iznosi 990.000 dinara. Resorno ministarstvo, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, i Opština Lebane zajedno su obezbedili 420.000 dinara, od čega  je 70 odsto obezbedila Uprava, jer je reč o manje razvijenoj opštini.

Ona je najavila da će u ovoj opštini u 22 domaćinstva biti zamenjena stolarija, a pet će ugraditi solarne panele, za šta će država i opština dati približno pet miliona dinara subvencija.

“Solarni potencijal Srbije, posebno na jugu, značajno je veći od potencijala, na primer, Nemačke, ali je daleko manje iskorišćen za gradnju solarnih elektrana. Želimo da to promenimo i da pokažemo da je ulaganje u solarne panele vrlo isplativo i ekonomično, a uz to doprinosi i većoj energetskoj efikasnosti”, poručila je ministarka, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Ona je dodala da domaćinstvo koje je kupac-proizvođač energije iz solarnih panela ostvaruje uštedu od 30 do 40 odsto na računu, navodeći da uz korišćenje subvencija koje pokrivaju do 50 odsto troškova investicije, građani ovu investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina.

Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela, kako je istakla, uređena je tako da bude što efikasnija za građane, pa od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova, u proseku prođe mesec do mesec i po dana.

U prethodnom periodu Ministarstvo je radilo sa drugim institucijama da se smanje poreska opterećenja i naknade koje plaćaju kupci-proizvođači, što će doprineti dodatnom smanjenju računa za električnu energiju kupaca-proizvođača.

Ona je naglasila da se kroz nove izmene zakona radi na tome da se unapredi položaj kupaca-proizvođača tako da se podstaknu građani da sami proizvode zelenu električnu energiju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti