Srbija odlučna u nastojanju da postane energetski bezbedna

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Regionalna poslovna konferencija „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“ koja je održana juče u Palati Srbija okupila je veliki broj učesnika iz Norveške i iz čitavog Zapadnog Balkana.

Na konferenciji, pored predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, učestvovali su i predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Dimitar Кovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Osim visokih političkih predstavnika – premijera i brojnih ministara iz zemalja Zapadnog Balkana, na konferenciji je učestvovao i veliki broj predstavnika regulatornih agencija, javnih preduzeća, energetskih kompanija i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija. 

Norvešku Vladu je predstavljao gospodin Andreas B. Eriksen, zamenik ministra energetike i specijalni izaslanik premijera za pitanja energetike. 

“Verujem da je ova Konferencija o mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije koliko važna toliko i pravovremena. Pozivanjem vodećih političkih i poslovnih predstavnika iz zemalja Zapadnog Balkana u Beograd, imamo mogućnost da razmenimo iskustva i diskutujemo o uzajamnim potrebama, a sve sa ciljem zelenijeg i efikasnijeg energetskog sektora. Savlađivanje našeg zajedničkog izazova – a to su klimatske promene, moguće je samo uz pomoć zajedničkih akcija – a vreme za delanje je došlo“, rekao je Jern Eugen Jelstad, ambasador Norveške u Srbiji.

Jedan od učesnika konferencija bila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike koja je razgovarala sa Belindom Baluku, zamenicom premijera i ministarkom infrastrukture i energetike Republike Albanije, Fatmirom Bitićem, zamenikom premijera Republike Severne Makedonije zaduženim za ekonomiju, Admirom Šehmanovićem, državni sekretarom Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore i Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske.

“U uslovima energetske krize, kad sve zemlje nastoje da se što više oslanjaju na sopstvene energetske resurse, i Republika Srbija teži da kroz veće korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije brže postane energetski samodovoljna i nezavisna”, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ministarka je naglasila da je Republika Srbija odlučna u nastojanju da preduzme sve neophodne korake kako bi se sprečile klimatske promene i očuvala životna sredina.  Osvrnula se i na sve projekte na kojima zajedno radimo sa zemljama regiona i podsetila je na dugogodišnje saradnje i dobre prijateljske odnose.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Srbija ima 270 sunčanih dana, procene kažu da imamo 600 km2 krovova. Ukoliko bismo na samo 10 odsto te površine postavili solarne panele moglo bi se instalisati 6 GW“, rekla je Đedović. 

Kada je reč o vetroparkovima, dodala je, da je u perspektivi moguća gradnja kapaciteta u rejonima istočne Srbije, Braničevskom okrugu i  Banatu.

„Srbija je potpisnica Pariskog klimatskog i energetskog sporazuma i Deklaracije o Zelenoj Agendi za Zapadni Balkan, na putu je zelene energetske tranzicije, vodeći se time preduzimaćemo sve potrebne mere kako bi tranzicija ka čistoj energiji bila finansijski i socijalno održiva i pravedna“, objasnila je ministarka.

Kako je dalje navela, u tom smislu korišćenje pretpristupnih fondova i drugih izvora finansiranja koje obezbeđuje Evropska unija predstavlja važan instrument u bržem razvoju energetskog sektora i diverzifikaciji izvora finansiranja investicija u energetici.

Na marginama konferencije ministarka Đedović razgovarala je sa predstavnicima norveških energetskih kompanija „Emergy“ i „Statcraft“. Kompanija „Emergy“ posluje u Republici Srbiji već 12 godina i radi na projektima vetroparkova u Banatu. Sa, druge strane, norveška državna kompanija „Statcraft“ je najveća evropska kompanija za obnovljive izvore energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti