Iran ostaje u nuklearnom sporazumu sa zapadom iz 2015. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je juče da će Iran ostati u nuklearnom sporazumu sa zapadom iz 2015. godine bez SAD-a ukoliko će drugi potpisnici sporazuma garantovati interese Irana.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beču, Rohani je sastanak sa austrijskim kolegom Aleksandrom Van der Belenom opisao kao „pozitivan“.

– Iran će zaštititi Međunarodni nuklearni sporazum ako može imati koristi od toga“, rekao je Rohani.

Rohani je dodao da ako potpisnici, osim Sjedinjenih Američkih Država, mogu garantovati interese Irana, Iran će ostati u sporazumu.

Takođe, Rohani je opisao nedavno povlačenje Vašingtona iz sporazuma kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN-a i njenih multilateralnih obaveza.

– Odluka SAD-a nikome ne koristi, smatra iranski predsednik.
Van der Belen je, sa svoje strane, naglasio nastavak posvećenosti svoje zemlje sporazumu sa istorijskom značajem.
– Pozicija Austrije neće se promeniti sve dok Iran ispunjava svoje odgovornosti, rekao je on.

Američki predsednik Donald Tramp je u maju povukao SAD iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, koji je 2015. godine potpisan između Irana i Grupe P5 + 1 (pet stalnih članova Saveta bezbednosti UN-a i Nemačke).

Sa sporazumom iz 2015. godine stavljena su ograničenja na nuklearni program Irana u zamenu za milijarde dolara za olakšanje sankcija.

Drugi članovi Grupe P5 + 1, međutim, navode da je sporazum u svojoj sadašnjoj formi najbolji način upravljanja iranskim nuklearnim programom.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti