Interkonektor između Srbije i Bugarske doprinosi sigurnosti snabdevanja gasom

Foto: Vlada Republike Srbije

Izgradnjom Balkanskog toka Srbija je dobila mogućnost snabdevanja iz drugog pravca ali i dalje imamo jednog snabdevača, rusku kompaniju Gasprom. Početak izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske omogući će novi pravac snabdevanja i uključivanje drugih snabdevača koji će srpskom tržištu moći da ponude gas, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Novi gasovod će imati kapacitet od milijardu i 800 miliona kubnih metara gasa što je danas gotovo 80 odsto srpskog tržišta. Značajno je da će gas odmah moći da teče čim novi gasovod bude izgrađen, izjavio je Petar Stanojević, specijalni savetnik ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

On je gostujući na TV Vesti rekao da će novim gasovodom moći da se koristi gas iz Azerbejdžana, Irana, Iraka, a u budućnosti i iz istočnog Mediterana, Egipta i Izraela, kao i da bi trebalo da bude povezan sa LNG terminalom u Aleksandropolisu, čime će Srbija imati alternativni pravac snabdevanja.

„Novi gasovod doprineće većoj sigurnosti snabdevanja posebno ako u budućnosti dođe do prekida glavnih dotoka gasa, onda ćemo moći da dobijemo gas iz drugog pravca. Postoji i cenovni uticaj novog gasovoda posebno ako se zna da je izgradnja LNG terminala u Litvaniji smanjila cenu gasa za 37 odsto. Takođe, taj gasovod proći će kroz istočnu Srbiju koja nije dovoljno razvijena. Industrija u Beloj Palanci, Pirotu i drugim mestima dobiće novi izvor snabdevanja energijom po dosta nižim cenama što će povoljno uticati na razvoj tog dela Srbije“, istakao je Stanojević.

On je rekao da nestabilna politička situacija između NATO i Rusije oko Ukrajine utiče na rast cene nafte i naftnih derivata u celom svetu jer postoji pretnja od prekida snabdevanja između Rusije i Evrope, ali i drugi faktori kao što su kvarovi transportnih brodova i naftovoda i snežne oluje.

„Ova situacija utiče na Srbiju jer ne možemo da izbegnemo rast cene nafte na svetskom tržištu s obzirom da uvozimo 85 odsto nafte koju trošimo. Ne očekujem probleme sa snabdevanjem nafte i naftnih derivata. Kada su u pitanju obavezne rezerve, one su poslednjih godinu dana povećane u fizičkom obimu za 30 odsto a dodatno će porasti za još 20 odsto od 1. juna kada se uvode tzv. operativne rezerve. Uskoro ćemo imati poziv za javno-privatno partnerstvo za formiranje obaveznih rezervi derivata nafte što će nam omogućiti 61 dan sigurnog snabdevanja. Kada je gas u pitanju, Srbija se snabdeva Balkanskim tokom koji ide preko Bugarske i na nas ne utiče trenutna napetost u Ukrajini“, rekao je on.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti