Implementacija i finansiranje projekata obnovljivih izvora energije

Foto: Nordijska poslovna alijansa

Na dan kada su otvoreni pregovori o Klasteru 4 sa Evropskom unijom, u rezidenciji Norveške ambasade u Beogradu održana je konferencija “Srbija i budućnost obnovljive energije“ gde su učesnici imali priliku da razgovaraju o obnovljivim izvorima energije, tome gde Srbija želi da bude kada je o ovoj temi reč, uslovima, implementaciji i finansiranju.

U sklopu ove konferencije održana je i panel diskusija pod nazivom „Implementacija i finansiranje obnovljivih izvora energije“, koju je moderirala direktorka Nordijske poslovne alijanse Iva Petrović.

Petrović je na samom početku izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Srbija posvećena realizaciji zelene tranzicije i naglasila da je saradnja ključnih aktera iz različitih sektora presudna kako bi prelazak na obnovljive izvore energije bio uspešan.

Jedan od učesnika panela bio je i Nikola Bertolini, šef odseka za saradnju iz Delegacije EU, koji je izrazio spremnost Evropske komisije da ulaže u zelenu tranziciju Srbije i regiona. Kada je u pitanju investicioni okvor za Zapadni Balkan, Bertolini je istakao da je od svih zemalja članica Norveška najveći donator i pozvao kompanije ove zemlje da razmotre ulaganja u projekte OIE u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Investicioni okvir za Zapadni Balkan podrazumeva finansiranje projekta u iznosu od 20 odsto od ukupnih troškova, kao i pokrivanje troškova studija neophodnih za izradu projekta.

„Važno je naučiti kako se razvijaju projekti. Naša uloga je da poguramo pripremu dobrih projekata“, dodao je.

Neda Lazendić, direktorka kompanije WindVision Serbia, istakla je, vođena sopstvenom uspešnom pričom koja traje duže od jedne decenije, da je pravo vreme za investiranje u Srbiju.

„Mi smo počeli pre 12 godina kada Srbija nije imala Zakone iz oblasti OIE. Stoga je najpre trebalo napraviti nekakvu atrakciju za investitore, kako bi oni došli, investirali, a njihova investicija bila stabilna. Sada imamo novi Zakon kojim se uvode fid-in tarife i aukcije, tako da smo sada spremni za nove investicije“, rekla je Lazendić i izrazila uverenje da će Srbija postati lider u regionu kada je reč o energetskom sektoru.

Kada je reč o finansiranju projekata OIE, Milica Sredanović, glavni bankar za infrastrukturne projekte na Zapadom Balkanu Međunarodne finansijske korporacije IFC i Pavle Milekić iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) upoznali su okupljene sa preduslovima za finansiranje projekata i trenutnim dešavanjima na tom polju.

Sredanović je navela da je IFC radio na prvom setu regulativa za aukcije i finansirao pola od ukupno 500 MW kvota za fid-in tarife.

„Sada se sve odvija brže, imali smo nekada veoma robustnu podršku peivatnom sektoru, a sada imamo sve konkurentnije šeme i nadamo se da ćemo u budućnosti imati sve više korporaivnih PPA ili projekata koji delimično izlaze na tržište“, rekla je Sredanović.

Milekić se složio sa ostalim učesnicima panela da je sada pravi trenutak da se ulaže u Srbiju, a da nam prve aukcije donose veoma uzbudljiv i značajan period.

EBRD je, kako je naveo, jedan od najvećih investitora u Srbiji i regionu koji sarađuje kako sa privatnim, tako i sa državnim sektorom kao što je EPS. On je naglasio da je neophodno podjednako ulagati u celokupnu infrastrukturu za obnovljive izvore energije koja podrazumeva kako izgradnju elektrana, tako i elektrodistributivne mreže.

Upitan zbog čega je realizacija projekata obnovljivih izvora energije još uvek relativno slaba, uprkos drastičnom pojeftinjenju tehnologije za OIE, Milekić objašnjava da nije sve u ceni, već da finansiranje projekata zavisi od legislative zemlje, pitanja koliko će taj projekat biti isplativ u datim uslovima i ostalih elemenata koji moraju da se slože.

Foto: Nordijska poslovna alijansa

On je pozvao sve kompanije, koje razmišljaju o ulaganju u OIE projekte u Srbiji, da se obrate EBRD-ju koji će ih spremno dočekati sa savetima i predlozima za dugoročnu saradnju.

Moderatorka panela Iva Petrović za kraj je istakla da je važno čuti mišljenja različitih aktera koji su ključni za finansiranje i realizaciju projekata obnovljive energije, te da je izvesno da su mogućnosti za Srbiju u ovom sektoru velike.

„Sa svim investicijama, koje će iznositi blizu 17 milijardi evra u narednih 20 godina, nadam se da ćemo biti u stanju da unapredimo energetski portfolio naše zemlje i povećamo udeo OIE u energetskom miksu“, zaključila je Petrović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti