Ikea kupuje vetropark u Kanadi

Švedski proizvođač namještaja Ikea planira da kupi vetropark sa 55 turbina u kanadskoj pokrajini Alberti kako bi ublažio otisak ugljen dioksida povezanog sa potrošnjom električne energije u tamošnjim prodavnicama.

Vetropark Wintering Hills kapaciteta je 88 megavata, a smešten je oko 130 km istočno od Kalgarija. Može da proizvede  dovoljno električne energije za 54 velika trgovačka centra ili 26.000 domaćinstava.

Ikea ima desetak prodavnica u Kanadi, a planira da ih otvori još. Ulaganje u obnovljive izvore energije približava Ikeu ostvarenju „globalne ambicije da do 2020. godine proizvodi više energije iz obnovljivih izvora nego što troši“, izjavio je direktor Ikea Kanade Brendan Seale.

Firma je izdvojila 3,2 milijarde dolara za obnovljive izvore energije na globalnom nivou i od 2009. godine potrošila je polovinu tog iznosa.

Sada planiraju da kupe pet godina star vetropark u srcu kanadskog glavnog naftnog proizvodnog područja, od energetske kompanije TransAlte i rudarskog giganta Teck Resourcesa za gotovo 120 miliona  kandskih dolara (92 miliona američkih dolara).

Bit će to drugo Ikeino ulaganje u obnovljive izvore u Alberti, nakon što je u 2013. kupila vetropark kapaciteta 46 megavata u Pincher Creeku.

Njihova dva vetroparka proizvodiće četiri puta više energije nego što kompanija potroši u Kanadi. Očekuje se da će sporazum biti dovršen u sledeće tri sedmice.

Izvor: energetika.ba

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti