I teniski turnir Vimbldon krenuo u borbu protiv plastike!

Foto-ilustracija: Unsplash (Shep McAllister)

Teniski turnir u Vimbldonu je najstariji i, prema mišljenju mnogih, najugledniji grend slem turnir. Održava se svakog juna ili jula, počev od 1877. godine, u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva Londonu. Ovogodišnji turnir je počeo juče i trajaće do 14. jula. Dešavanja na terenu možemo da pratimo na televiziji i verovatno neće biti mnogo izmenjena u odnosu na ona u prošlosti – podloga je i dalje travnata, teniska pravila su ostala ista i prebacivanje loptice preko mreže će vrlo izvesno još jednom iskidati mnogo živaca i samih takmičara i navijača. Ključna vimbldonska novina je smeštena na tribinama.

Tokom 2018. dvonedeljnu manifestaciju je posetilo više od 470 hiljada ljudi. Ogroman broj gledalaca za sobom ostavi i ogromnu količinu otpada. Iako prošle godine smeće nije nilo odnešeno na deponiju, već je onaj deo koji nije bilo moguće reciklirati iskorišćen za proizvodnju električne energije, organizacioni tim Vimbldona je odlučio da 2019. još manje prlja okruženje i da preventivno deluje na nastanak otpada, kao i da većina onoga koji neminovan bude reciklabilna. Osoblje će pomagati građanima da u sklopu turnira na pravilan način razvrstavaju smeće.

S istom idejom na umu, kroz postavljanje više od 100 česmi i vodomata na stadionu, organizatori nastoje da motivišu publiku da upotrebljava višekratne flaše.

Flaširana voda, namenjena prodaji na Vimbldonu, pakovaće se u ambalažu napravljenu u potpunosti od recikliranih sirovina s mogućnošću dalje reciklaže. Proizvođač vode Evian, koji je jedan od sponzora turnira, očekuje da proda oko 420 hiljada flaša.

Sličnim pravilima su podvrgnuti i pribor i posude za jelo.

„Verujemo da Vimbldon, ruku pod ruku sa drugim velikim događajima, igra značajnu ulogu u očuvanju životne sredine“, izjavio je Ričard Luis, izvršni direktor Sveengleskog kluba za tenis na travi i kroket.

Uprkos tome što nisu napravili jednako radikalan iskorak kao festival Glastonberi, koji je zabranio prodaju plastičnih flaša, i njihove dosadašnje težnje su bitne za planetu. One uključuju i prošlogodišnju zabranu plastičnih slamčica.

Kako bi demonstrirao svoju volju za smanjenjem ekološkog otiska, Vimbldon se nedavno priključio inicijarivi Ujedinjenih nacija za klimatsku akciju u oblasti sporta.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti