HRVATSKA: Od 2018. ponovo subvencije za kupovinu elektromobila

Photo-ilustration: Pixabay

Nakon dvogodišnje pauze, u Hrvatskoj će se od 2018. godine ponovo davati subvencije za kupovinu električnih automobila. Ovu najavu je u utorak, 12. septembra, na konferenciji „Uticaj tehnologije na razvoj mobilnosti“ koju je u Zagrebu organizovala Američka privredna komora u Hrvatskoj (AmCham), izneo prof. dr Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Tokom 2014. i 2015. godine na hrvatskom tržištu subvencionisana je kupovina 1428 električnih vozila sa ukupno 50 miliona kuna. Dodatnih 30-ak miliona kuna uloženo je u infrastrukturu. Iako još nisu poznati detalji novog konkursa, Majdandžić očekuje da će se raditi o 85 miliona kuna.

Pretpostavlja se da će uslovi biti pooštreni i da subvencije neće biti dodeljivane za hibridna vozila, kojima pripada većina vozila kupljena u prethodnom periodu, već samo za čista električna vozila.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), krajem prošle godine u ovoj zemlji bilo je registrovanih 1843 hibridnih i 224 električnih vozila, kao i 445 električnih mopeda i bicikala. Na AmCham konferenciji istaknuto je da su električni automobili budućnost, ali da u mnogim zemljama, poput Hrvatske, i dalje postoje brojne prepreke koje ometaju njihovu veću popularnost među kupcima. U Hrvatskoj veliki problem predstavlja činjenica da se ovo pitanje provlači kroz četiri resora: saobraćaj, energetiku, zaštitu životne sredine i turizam.

Kao što je istaknuto na konferenciji, najveći infrastrukturni problem je uspostavljanje mreže brzih punjača. Iako većina hrvatskih gradova i sve više opština imaju stanice za punjenje, na autoputevima i magistralnim putevima one skoro da ne postoje. Upozorava se i na neodrživost postojećeg sistema besplatnih stanica za punjenje, kojih je trenutno 201, a planirano je 345, a koje će morati pre ili kasnije da se komercijalizuju. U Hrvatskim Telekomunikacijama, tim od 20 stručnjaka već radi na budućoj komercijalizaciji – izveštava Poslovni dnevnik.

Izvor: energetika-net.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti