Unaprediti saradnju Srbije i Nemačke u oblasti zaštite životne sredine

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Akselom Ditmanom.

Ambsador Ditman je pohvalio odluku Vlade Republike Srbije da formira posebno Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je rekao da su odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri, ali da postoji prostor za unapređenje saradnje dve zemlje naročito u oblastima prerade komunalnog otpada i otpadnih voda, remedijacije zemljišta, pošumljavanja, ali i u oblastima klimatskih promena i cirkularne ekonomije gde se posebno zahvalio za pomoć koju Nemačka pruža našoj zemlji. Posebnu pažnju ćemo posvetiti investicijama u otpadne vode i svaki investitor će imati posebnu pažnju naše države, naglasio je ministar Trivan.

Sagovornici su se složili da ulaganja u oblast zaštite životne sredine u Srbiji moraju biti veća i da naša zemlja pored kapaciteta samog Ministarstva, mora jačati i kapacitete drugih institucija koje se bave zaštitom životne sredine kao što su Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode, ali i da se mora razmišljati o ponovnom uspostavljanju Agencije za hemikalije kao nezavisne institucije.

Ministar Trivan i ambasador Ditman su naglasili opredeljenje da se u narednom periodu unapredi saradnja u oblasti zaštite životne sredine dve zemlje.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti