Dodeljene nagrade u oblasti održivog turizma

Foto: pks.rs

U Privrednoj komori Srbije juče su dodeljene nagrade povodom obeležavanja 2017. kao „UN godine održivog turizma“.

Priznanja su uručena u pet kategorija – održivi smeštaj, eko-tura, održivo upravljanje destinacijom, tur operater i nagrada za doprinos zajednici. Nagrada u kategoriji održivi smeštaj pripala je hotelu Radison Blu, dok je nagradu u oblasti eko-ture pripala Udrženju „Ekos“ iz Šapca. U trećoj kategoriji, nagrada je pripala JP „Ada Ciganlija“, u četvrtoj „Serbia tour operatoru“, a u petoj kategoriji nagradu je osvojilo Udruženje klub „Salamander“.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević rekao je da je cilj dodele nagrada preduzećima da se podrži održivi razvoj turizma u Srbiji, te da će resorno ministarstvo u daljem razvoju ove oblasti voditi računa o tri aspekta turizma, o ekonomskoj i društvenoj održivosti, kao i na zaštiti životne sredine. Ovu godinu su Ujedinjene nacije proglasile za godinu održivog turizma. U narednom periodu težićemo da u implementaciji Strategije održivog turizma u Srbiji do 2015. integrišemo koncept održivog turizma u svim segmentima, istakao je Knežević.

Sekretarka Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković podsetila je da Komora dodeljuje još od 2007. godine Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje. Svi zajedno treba da radimo na pametnom ulaganju i raspolaganju turističkih ali i prirodnih resursa istakla je Maljković.

Za PKS je veoma važno na koji način se jedno preduzeće ophodi prema prirodi. Komora je ove godine postala i strateški partner organizacije „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, a uključila se i u „Zeleni ključ“, program međunarodne eko sertifikacije turističkih objekata.

Dodelu nagrada organizovali su Centar za istraživačke i razvojne projekte „EcoDev“ uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, PKS i Turističke organizacije Srbije (TOS).

Svim finalistima takmičenja uručena su priznanja za izuzetan doprinos u oblasti održivog turizma.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti