Hrvatska gradi energanu za pretvaranje otpada i mulja u energiju

Foto-ilustracija: Unsplash (Mishaal Zahed)

U Centru za rukovanje otpadom (CGO) Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji, planira se gradnja prve hrvatske energane za pretvaranje otpada i mulja u energiju, čiju projektnu dokumentaciju sa tri miliona evra finansira Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Bikarac je treći izgrađeni centar za upraljanje otpadom (CGO) u Hrvatskoj, počeo je sa radom pre dve godine, a trebalo bi da bude prvi koji će imati energanu, otkrio je Luka Balen, direktor Fonda na 11. Međunarodnoj konferenciji o zaštiti životne sredine „Tehnoeko“ u Poreču.

Fond sa tri miliona evra finansira projektnu dokumentaciju za nadogradnju Centra za upravljanje otpadom Bikarac u sklopu kojeg će biti energana, gde će se otpad i mulj pretvarati u toplotnu i električnu energiju“, pojasnio je Balen.

Kako je rekao, biće ovo prvi celokupan centar za upravljanje otpadom koji će uključivati sve komponente kružnog upravljanja otpadom, budući da će otpad postati novi izvor energije.

Hrvatska ima četiri CGO-a – Marišćina, Kaštijun i Bikarac, kao i u probnom radu Biljane Donje, a imaće ih ukupno 11.

Pročitajte još:

Preostalih sedam su u nekoj od faza realizacije ili u projektoranju, rekao je Balen istakavši da je u ovoj godini za izgradnju CGO-a država obezbedila skoro 42 miliona evra.

Maja Feketić, načelnica Sektora za EU fondove u Fondu poručila je da bez izgradnje energana Hrvatska neće doseći EU ciljeve do 2035. godine – 10 odsto odlaganja otpada na odlagalištima.

Za CGO Bikarac, rekla je da se planira izgradnja postrojenja za povrat energije korišćenjem goriva iz otpada i prosušenog mulja. U toku je priprema studijsko-projektne dokumentacije, koja uključuje izradu studija izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu, piše Glas Slavonije.

Očekuje se da će nakon početka rada svih CGO-a, prosečno nastajati oko 400.000 tona goriva iz otpada godišnje, a u Hrvatskoj još ne postoji odgovarajuća infrastruktura za energetsku upotrebu goriva iz otpada, izuzev cementne industrije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti