Projekat Srbije i Hrvatske za prilagođavanje vinove loze klimatskim promenama

Foto ilustracija: Pixabay

Na oglednom polju osječkog Fakulteta agrobiotehničkih nauka u Mandićevcu kod Đakova (HR), potpisan je ugovor o realizaciji trogodišnjeg projekta „Prilagođavanje vinogradarstva klimatskim promenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze – ADAPTVitis“, odobrenog u sklopu Interreg IPA programa Hrvatska-Srbija.

Ukupna vrednost mu je 2.553.600 evra, vodeći partner je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, a partner na projektu, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu koji svoj deo istraživanja obavlja na vinogradu u Sremskim Karlovcima.

„Kupovinom površine veličine 33.603 kvadratnih metara 2012. godine na jednom od najpoznatijih kontinentalnih vinogorja, vinogorju Đakovo na položaju Mandićevac, stvoreni su preduslovi za osnivanje oglednog polja“, podsetio je dekan FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić.

Eksperimentalni zasad sa vinskim sortama danas obuhvata najznačajnije preporučene sorte za proizvodnju belih vina kao što su šardone, graševina, rizling rajnski, sovigjon bijeli, traminac mirisavi te crnih kaberne sovinjon, merlo, frankovka, u regiji Istočna kontinentalna Hrvatska.

Pročitajte još:

Centar za novitete, mini vinarija i podrum

No, sve je počelo još 2003. godine.

”Tada smo započeli sa studijskim programom hortikulture i nakon toga 2008. s programom voćarstvo-vinogradarstvo i vinarstvo te sanjali o sopstvenom modernom oglednom polju za studente, ali i naučno-istraživački rad. Te 2012. smo došli u posed ta prva tri hektara ovde na obroncima Krndije. Već 10-tak godina sanjamo o svom objektu i sad nam se želja ostvarila”, naglasio je Zmaić.

Projekat, dakle, sadrži u svom elaboratu i izgradnju Centra za novitete, mini vinariju i podrum.

Ugovor o finansiranju uručio je državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Domagoj Mikulić. Kako je poručio, najvažnije je da omogućimo vinogradarstvu kao značajnoj delatnosti Osječko-baranjske županije i samoj regiji da se odupre izazovima koje su izazvale klimatske promene.

„Omogući ćemo obema institucijama iznalaženje novih tehnoloških dostignuća te rešenja za borbu sa klimatskim promenama kako bi očuvali vinogradarstvo u ovoj regiji“, kazao je Mikulić.

Tekst u celosti možete pročitati OVDE.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti