Honolulu zabranjuje upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu

Foto-ilustracija: Pixabay

Činjenica je da se plastika nalazi svuda oko nas i njen štetan uticaj na životnu sredinu sve je primetniji. Posebno zabrinjava činjenica da većina plastičnog otpada završava u okeanima, što ima veoma negativan i štetan uticaj na podvodni biljni i životinjski svet. Zato mnoge zemlje uvode stroge restrikcije i zabranjuju upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu, koja spada u grupu koja se najteže reciklira.

Kako bi zaštitili svoja prirodna bogatstva, sav živi svet, ali u velikoj meri uticali i na smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte na Havajima je početkom aprila stupila na snagu zabrana upotrebe plastičnih kesa i pribora za jednokratnu upotrebu.

To praktično znači da plastične viljuške, kašike, noževi, slamke, štapići za mešanje i hranu nisu dozvoljeni za upotrebu. Kako se ovaj pribor najviše koristi u restoranima i mestima gde se prodaje hrana za poneti, vlasnici gostima mogu da ponude pribor za jednokratnu upotrebu koji je napravljen od obnovljivih materijala, kao što su drveni štapići, biorazgradive papirne čaše, papirne slamčice. 

Kako se navodi na sajtu grada Honolulu, ova zabrana predstavlja prvu fazu sprovođenja Pravilnika 19-30 koji je prvobitno trebalo da stupi na snagu od 1. januara 2021. godine, ali je to odloženo zbog trenutne epidemiološke situacije.

Kada je reč o drugoj fazi ovog Pravilnika, od 1. januara 2022. godine biće zabranjena upotreba šolja za jednokratnu upotrebu i posuda za hranu od polistirenske pene. 

Mnoge države u svetu već su uvele slične mere, Kanada i Vels odlučili su da do kraja 2021. godine zabrane upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu. Kina je napravila detaljnu strategiju, tako će u periodu od 2020. do 2025. godine značajno smanjiti proizvodnja i upotreba plastike. Engleska je u potpunosti zabranila upotrebu plastičnih slamčica za jednokratnu upotrebnu, kašičica za mešanje i štapića za uši.

Kada je reč o Srbiji, Ministarstvo zaštite životne sredine planira uvođenje mera kojima bi se zabranila upotreba plastike za jednokranu upotrebu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti