Holanđani očistili Aleksandrovačko jezero, pa nam ostavili poruku

Foto: Fejsbuk skrinšot / Pokret za uređenje Aleksandrovačkog jezera

Gomila smeća i divlje deponije nisu retkost na vranjskim izletištima, a jednu takvu očistila je na Aleksandrovačkom jezeru porodica iz Holandije, koja se našla tu na proputovanju kroz Srbiju.

Aleksandrovačko jezero na 7-8 kilometara od Vranja, nekada je bila omiljena destinacija ribolovaca i ljubitelja prirode, a iako više puta uređivano, prema različitim tehničkim rešenjima, već godinama je zapušteno i kupanje i napajanje stoke zabranjeno.

Smeća u vodi i na obali jezera ima uvek, a to je zasmetalo ljudima iz Holandije koji su bili namerni da tu odmore sa malom decom u kamp-vozilu.

Na fotografijama objavljenim u Fejsbuk grupi “Pokret za uređenje Aleksandrovačkog jezera” vidi se da su smeće sakupili na jednu gomilu i preko njega na kartonu ostavili poruku.

„Lepo jezero, ružno smeće. Sram vas bilo. Poštujte prirodu, držite je čistom“, napisali su Holanđani.

Iz Pokreta za uređenje Aleksandrovačkog jezera kažu da se upravo na tom mestu vidi ružna strana, kućno nevaspitanje i prostakluk Vranjanaca i da to kao kolektivna slika ide dalje u svet.

„Holanđani koji su bili na proputovanju sa malom decom su očistili obalu jezera. Nit lepše prirode, nit bahatije uprave i nevaspitanijih ljudi. Stavite prst na čelo. Ljudi koji su došli čak iz Holandije sa malom decom da odmore u kamp vozilu na Aleksandrovačkom jezeru sklanjaju vaše smeće sa obale i čiste obale. Verovatno su pored informacija o jezeru kojih nema nigde očekivali priključak za struju i vodu za svoje vozilo, a naišli su na blato i đubre“, pišu iz Pokreta.

Podsetimo, poslednji veliki pomor riba na Aleksandrovačkom jezeru desio se krajem 2012. godine, a pre toga je 2008. godine uginulo više od 1,5 tone ribe.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti