Holandija pomaže izgradnju kolektora otpadnih voda i kanalizacione mreže u Leskovcu

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Henk van den Dol potpisali su sporazum o bespovratnoj pomoći  iz programa Orio Kraljevine Holandije za fazu implementacije projekta upravljanja otpadnim vodama u Leskovcu.

Na osnovu ovog sporazuma, za izgradnju kolektora otpadnih voda i preko 80 kilometara kanalizacione mreže za grad Leskovac i okolna naselja, biće dodeljeno 7.671.000 evra iz ORIO Programa Kraljevine Holandije, dok ukupna vrednost Orio projekta za prečišćavanje voda u Leskovcu iznosi 7.910.000 evra.

Ministar Trivan je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog pomoći i podrške Holandije našoj zemlji u procesu pristupanja EU, i istakao da u oblasti zaštite životne sredine ima još dosta prostora za razvijanje veće uspešne saradnje dve zemlje.

On je naglasio da je izuzetno značajno što Leskovac dobija kanalizacionu mrežu i neophodnu infrastrukturu za preradu otpadnih voda, što je poduhvat, ne samo od lokalnog, već i nacionalnog značaja.

Ministar je ukazao da je Ministarstvo pružilo svu pomoć i podršku lokalnoj samoupravi u naporima da se projekat u Leskovcu uspešno realizuje, a u narednom periodu podržaće i druge lokalne samouprave u izradi prostorno-planske dokumentacije koja je neophodna za obezbeđivanje finansijske podrške i rešavanje ekoloških problema lokalnih zajednica.

– Naši gradovi u Srbiji počinju da shvataju važnost projekata u zaštiti životne sredine, da nema zdravog i dobrog života građana bez njihove realizacije, naglasio je Trivan.

Ambasador Dol je istakao da je potpisani sporazum izraz dobrih odnosa Srbije i Holandije, koji dodatno učvršćuje prijateljstvo dve zemlje na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Pomoć koju Holandija ukazuje za preradu otpadnih voda u Leskovcu, saradnji dve zemlje daje novu dimenziju, rekao je.

– Ova bespovratna sredstva su zapravo samo deo sredstava koja će se uložiti u preradu voda u Leskovcu i okolini… Zahvaljujući preradi otpadnih voda, život će biti bolji za preko 20.000 stanovnika Leskovca i okolnih naselja, biće bolji i zdravstveni uslovi, bolja životna sredina, istakao je ambasador i dodao, da potpisivanje sporazuma predstavlja važan korak u dostizanju evropskih standarda, i usklađivanju s pravnim tekovinama i praksom EU u oblasti voda, što je neophodni korak u pridruživanju Srbije evropskoj zajednici.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izrazio je zahvalnost Kraljevini Holandije na ovom, i drugim projektima koje su podržali kako bi građani Leskovca imali bolje uslove života, i Ministarstvu koje je pomoglo da se ovako značajan projekat uspešno završi, a žiteljima Leskovca i okolnih naselja obezbede bolji sanitarni uslovi i zdravija životna sredina.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti