Hoćemo li puteve graditi od građevinskog otpada i starih guma?

Foto Ilustracija: Pixabay

Tim australijskih inženjera sa melburnškog Univerziteta RMIT osmislio je novi kompozit za izgradnju puteva koji se oslanja na dva ogromna izvora otpada, odnosno na odbačene gume i građevinski šut.

Kombinacija ovih recikliranih materijala pokazala se kao veoma efikasna, pružajući potrebnu čvrstoću, kao i fleksibilnost.

Kao što je poznato, sav građevinski šut koji je moguće drobiti, može se pretvoriti u građevinski materijal kojeg nazivamo reciklirani betonski agregat.

On se zatim u daljem procesu kombinuje sa drugim materijalima i ponovo se koristi u izgradnji zgrada, te se na taj način smanjuje štetan uticaj na životnu sredinu.

Međutim, ovim istraživanjem otvara se nova oblast za primenu građevinskog šuta. Naime, reciklirani betonski agregat može da nađe svrhu i u izgradnji puteva.

Foto: YouTube (screenshot)

Istraživači sa RMIT-a eksperimentisali su sa aditivima koji bi mogli da poboljšaju njegove performanse u ovoj oblasti i došli su do zaključka da bi gumeni granulati od otpadnih automobilskih guma bili idealni, piše Construction and Building Materials.

Tim je utvrdio da bi kompozit od 0.5 odsto gumenih granulata i 99.5 odsto recikliranih betonskih agregata bio najbolji odnos za pravljenje smese kojom bi se mogli praviti putevi.

Ovakva mešavina je pažljivo optimizovana kako bi odgovorila bezbedonosnim standardima puteva, a osim što je i ekološki, ovaj materijal bi ujedno trebalo da bude manje sklon stvaranju pukotina na putu što je dokazano na testu.

Pročitajte više OVDE.

Izvor: Gradnja

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti