Havaji žele da uvedu zabranu kupovine cigareta za sve mlađe od sto godina

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako Havaji već sada imaju jedan od najstrožih zakona na svetu po pitanju prodaje cigareta, novi predlog zakona predviđa još drastičniji porast starosne granice, te bi tako legalna kupovina cigareta od 2024. godine mogla da bude dozvoljena samo onima koji imaju sto godina.

Podnosilac ovog predloga, demokratski političar Ričard Krejgen, koji je ujedno i lekar, smatra da su cigarete najsmrtonosniji proizvod u istoriji čovečanstva.

Zakon predviđa postepeni, ali veliki, rast starosne granice u narednim godinama. Predlog je da se do 2020. ta granica podigne na 30 godina, do 2022. na 50, kako bi do 2024. došlo do faktički potpune zabrane legalne kupovine cigareta.

Havaji su u januaru 2017. postali prva savezna država Sjedinjenih Američkih Država koja je granicu za legalnu kupovinu cigareta podigla na 21 godinu. Prema podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, pušenje je veliki uzročnik smrtnosti u svim zemljama SAD i prema njihovim istraživanjima odnese gotovo pola miliona života godišnje.

Novi, znatno pooštreni zakon se ne bi odnosio na elektronske cigarete, duvan za žvakanje i cigare.

Predlog tek treba da prođe zakonodavne procedure, a očekuje se i veliko protivljenje kompanija koje se bave duvanskom proizvodnjom.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti