Hakaton „Business4Change“ za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Foto-ilustracija: Unsplash (Annie Spratt)

Poziv za iskazivanje interesovanja potencijalnih vlasnika izazova i eksperata za učešće u predstojećem „Business4Change” hakatonu je otvoren, obaveštava Privredna komora Srbije.

Business4Change takmičenje ima za cilj osmišljavanje rešenja problema sa kojima se preduzeća suočavaju prilikom prelaska na cirkularni model poslovanja. Cirkularna ekonomija je ekonomski sistem koji ima za cilj da smanji ili eliminiše proizvodnju otpada ponovnom upotrebom, popravkom, reciklažom ili deljenjem materijala. Cilj cirkularne ekonomije je da se proizvodi i proizvodna infrastruktura koriste duže i ujedno da se maksimizira obnavljanje ovih resursa. Business4Change je inicijativa Evropske komisije, koja podstiče različite načine rešavanja izazova u cirkularnoj ekonomiji primenom socijalnih inovacija. Ona naglašava potencijal društvenih inovacija i ulogu novih poslovnih modela u cirkularnoj ekonomiji. Rešavanje problema cirkularne ekonomije pomoću socijalnih inovacija znači da predložena rešenja trebaju biti usmerena ka stvaranju društvene vrednosti i zadovoljenju društvenih potreba.

Rok za iskazivanja interesovanja vlasnika izazova i eksperata je 18. maj 2020. godine. Poziv za učešće mladih inovatora biće naknadno otvoren u junu. Prijavljeni učesnici imaće priliku da razviju svoje ideje uz pomoć poznatih stručnjaka iz oblasti cirkularne ekonomije.

Centralni događaj će biti održan od 16. do 17. novembra 2020. godine u okviru Evropskog poslovnog samita u palati Egmont u Briselu u Belgiji. Tokom dva dana samita, odabrani timovi će se takmičiti jedni protiv drugih u pronalaženju inovativnih i kreativnih rešenja praktičnog izazova u vezi sa cirkularnom ekonomijom. Tokom hakatona, renomirani stručnjaci podeliće svoja znanja o cirkularnoj ekonomiji, a vlasnici izazova dodeliće atraktivne nagrade pobednicima.

Ko može učestvovati?

Vlasnici izazova – mali ili veliki biznis koji se bavi cirkularnom ekonomijom, sa konkretnim poslovnim pitanjima, koje će reašavati timovi inovativnih mladih preduzetnika. Uloga vlasnika izazova je da definiše problem, obuči timove i obezbedi nagradu.

Eksperti su angažovani u organizaciji javnog ili privatnog sektora (npr. NVO, univerzitet, istraživački institut, udruženje, mreža) sa dobrim poznavanjem cirkularne ekonomije. Uloga eksperta je da savetuje u definisanju izazova, pomogne u obučavanju timova na razradi koncepta cirkularne ekonomije i vrednuje rezultate. Rešenja ili novi modeli pružanja usluga trebaju biti ponovljive i skalabilne u različitim sektorima i zemljama.

Više informacija možete pronaći na adresama: https://ec.europa.eu/growth/content/business4change-hackathon-call-expressions-interest-potential-challenge-owners-and-experts_en; http://ebsummit.eu/Hackathon/#registrationsection.

Izvor: Privredna komora Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti