4 prednosti plastičnih kutija za skladištenje

Sudeći po tome koliko su zastupljene vesti iz oblasti inovacija u svetu ambalaže, izgleda da se nedovoljno govori o tome kakva se ušteda postiže korišćenjem održivih plastičnih kutija. U ovom članku, osvrnuli smo se na četiri aspekta koja se značajno mogu unaprediti upotrebom recikliranih kutija u logistici.

Foto-ilustracija: Pixabay

1. Smanjenje zagađenja plastikom

Svako ko je čuo za ostrvo Henderson sigurno zna za balast sastavljen od stotina kilometara smeća koji plutaju u Tihom okeanu. Jedan od najznačajnijih faktora zagađenja životne sredine u svetu je ogromna količina plastike koja se proizvodi kao radi izrade robe široke potrošnje i ambalaže. Kada je čovečanstvo otkrilo prednosti korišćenja plastike (pre svega, niža cena i brža proizvodnja), niko nije ni pomislio da će za nekoliko decenija problem odlaganja plastike biti gotovo nerešiv sa aspekta očuvanja životne sredine. Srećom, u poslednjih nekoliko godina došlo se do inovativnih rešenja koja su doprinela tome da recikliranje i održivost postanu znatno popularniji. Ovi moderni koncepti danas donose veću dobrobit životinjskom svetu i našoj planeti nego što možda i pretpostavljamo. Naravno, recikliranje plastičnih kutija koje se koriste u logistici ne znači da će se tim kompletno rešiti problem sa odlaganjem plastike. Ipak, svakako je od velikog značaja činjenica da se plastične kutije i u distribuciji mogu višekratno upotrebiti.

2. Uspon modela kružne ekonomije

Ideja kružne ekonomije nije nova. U prirodi preovladava princip „materija se ne može uništiti, ona samo prelazi iz jednog oblika u drugi“. Ponovnom upotrebom plastičnih kutija, koje se koriste za otpremamnje, može se postići potpuno isti ishod. Ponovnim osmišljavanjem tradicionalne linearne potrošnje plastike maksimalno iskorišćavamo plastične predmete. Zatim, po okončanju njihovog životnog veka, recikliramo ih. Međutim, da bi se recikliranjem postigla dodatna vrednost, celokupni životni ciklus proizvoda mora se pažljivo planirati od samog početka razvoja proizvoda. Eko-ergonomski dizajn plastičnih kutija takođe uključuje i upotrebu visokokvalitetnih, ali ekološki prihvatljivih sirovina i lako demontiranje kako bi recikliranje proteklo bez problema.

3. Transport postaje isplativ

Osim što utiče na podizanje ekološke svesti, upotreba isplativih plastičnih kutija u skladištu može se takođe smatrati delom obnovljivog ekonomskog pristupa. Šta tačno podrazumeva njihova isplativost? Ekonomske aspekte koji doprinose promeni odnosa ne samo proizvođača već i potrošača prema plastici. Potrebno je i da sami korisnici rado ulažu u održive plastične kutije, jer njihovo korišćenje čini transport ne samo ekološkim, već i ekonomičnim. Evo nekoliko primera iz prakse:

Sa plastičnim kutijama koje se mogu slagati jedna u drugu ili jedna na drugu, može se uštedeti dosta prostora u teretnom delu kamiona. Ako se može da optimizovati količina proizvoda u transportu, distribucija robe može da se reši sa manje obrtaja. Ovo može uštedeti vreme, te troškove goriva i ljudskog rada. Ako se uz savremeni način prevoza koriste i ekološke plastične kutije, korist je još veća.

Druga odlična analogija su sklopivi veliki kontejneri takozvani FLC kontejneri (foldable large container). Za distributera može biti prednost i to što ambalaža zauzima znatno manje prostora u povratku, jer se može sklopiti.

4. Konkurentnost se takođe može povećati logističkom svešću

Podjednako je važno i to što višesmerna rešenja za pakovanje takođe omogućavaju kompanijama koje su uključene u promet robe bolje pozicioniranje na tržištu. U takmičenju sa konkurencijom, inovativno razmišljanje uvek donosi napredak. Valja imati na umu da ekološka svest igra ključnu ulogu u gotovo svim tržišnim sektorima. U današnjem ekonomskom okruženju nije na odmet što bolje optimizovati troškove.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti