Greta Tunberg uputila prekor svetskim liderima na Samitu o klimatskim promenama

Foto: Wikipedia/Anders Hellberg

Mlada aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg je na Samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Njujorku uputila oštre primedbe vođama prisutnih zemalja na samitu, ponavljajući pitanje „Kako se usuđujete?!“.

„Ovo je sve pogrešno. Ne bi trebalo da sam  ovde. Trebalo bi da sam u školi na drugoj strani okeana. Ipak, vi ste došli do nas mladih za nadu. Kako se usuđujete?! Ukrali ste moje snove i moje detinjstvo vašim praznim rečima“, rekla je ona.

Objasnila je da smatra nedovoljnim globalni cilj smanjenja emisije štetnih gasova, jer se time svetu daje šansa od 50 odsto da ograniči globalno zagrevanje na dodatnih 0, 4 stepena Celzijusa.

Smatra da je nauka veoma jasna po pitanju stanja u kojim se svet nalazi kad je reč o globalnim klimatskim promenama, te da se to ne sme ignorisati.

Zamerila je i preterani fokus na finansijski aspekt, koji u većini slučajeva postaje primaran dok opstanak planete ostaje u drugom planu.

Samit o klimi ove godine otvorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, sa govorom o cilju potpune neutralnosti kad je reč o emisiji ugljen-dioksida do 2050. godine.

Iako su vođe zemalja okupljenih na samitu razmatrali date opcije i predlagali nove mere zaštite i delovanja na polju klimatskih promena, svi su se složili da pomenute mere nisu dovoljne.

Vođe Finske i Nemačke najavili su zabranu upotrebe uglja u narednih 10 godina. Neki su pomenili i klimatsku neutralnost, odnosno razmeru emisije ugljen-dioksida u vazduh i pošumljavanje i upotrebu napredne tehnologije do 2050. godine.

Predsednik Francuske Emanuel Makron opomenuo je lidere na neophodnost aktivnog učešća u ovim ciljevima, kao na potrebu da uključe klimatske promene u okvire svojih političkih odluka, te da ne finansiraju projekte, robu i industrije koje doprinose zagađenju. Pozvao ih je i da povećaju svoja obećanja za donacije za Zeleni fond za klimi kojim se pomaže siromašnim zemljama u borbi sa klimatskim pitanjima. Predložio je da SAD ponovo razmotri mogućnost davanja novca za fond.

Američki predsednik Donald Tramp nije tražio reč na ovom skupu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić takođe je učestvovao na Samitu o klimatskim promenama.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti