Ser Dejvid Atenboro u poseti Plitvičkim jezerima

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike HR

Pionir dokumentaraca o prirodi i neumorni istraživač ser Dejvid Atenboro posetio je Nacionalni park Plitvička jezera gde je učestvovao u snimanju novog BBC-jevog serijala „Green Planet“.

Ser Dejvid Atenboro se na Plitvicama susreo s pomoćnikom ministra za zaštitu prirode Igorom Krajtmejerom, upravnikom NP Plitvička jezera Tomislavom Kovačevićem, stručnim vodičem Kazimirom Miculinićem i saradnicima iz nacionalnog parka s kojima je razgovarao o motivima svog dolaska u Hrvatsku i na Plitvička jezera, gde je imao priliku da se upozna s prirodnim bogatstvima Hrvatske, specifičnostima krškog reljefa i sedrenim barijerama.

Ser Dejvid Atenboro je dao svoje viđenje promena u društvu u odnosu prema prirodi i planeti iz svog dugogodišnjeg bogatog uticaja u popularizaciji prirode i bioraznolikosti, a naročito ga, moglo se čuti, raduje što se mladi zalažu za rešavanje pitanja klimatskih promena. Od kada je počeo snimati prirodu, čovečanstvo se povećalo za tri puta, a iskorišćavanje prirodnih resursa još i više. Zaključio je kako rešenja postoje, ali čovek mora promeniti odnos prema prirodi.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike HR

Inače, Nacionalni park Plitvička jezera pokrenuo je prvi Plitvice Film Festival povodom dva velika obeležavanja: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESKO listu svetske baštine. U fokusu festivala, koji se do 22. septembra održava u kampu Korana, upravo su priroda i njeno očuvanje.

Dokumentac koji se sa ser Dejvidom Atenboroom snima na Plitvičkim jezerima predstavio je prvog dana festivala reditelj i autor Peter Baset, a ujedno je prikazan BBC-jev dokumentarac naziva „Planeta Zemlja: Slatka voda“, uz naraciju ser Dejvida Atenboroa.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti