Green Home traži obustavu radova na Biškom repu

Izvođenje pripremnih radova za projekat turističko naselje Mihailovići predstavlja kršenje Konvencije o zaštiti evopskih divljih vrsta i prirodnih staništa, zbog čega ono na zaštićenom području Biškog repa u nacionalnom parku Skadarsko jezero treba da bude obustavljeno, kazala je direktorica Green Home Nataša Kovačević.

Foto: MORT

Iz te nevladine organizacije traže da Ministarstvo održivog razvoja i turizma ukine građevinsku dozvoju i obustavi, kako su naveli, devastacijske radove na Biškom repu.

Kako su dodali iz Green Home, od tog resora traže da hitno započne postupak povraćaja u pređašnje stanje prostora, kako za turističko naselje Mihailovići, tako i za područje Porto Skadar Lake.

„Izvođenje pripremnih radova na terenu za projekat turističko naselje „Mihailovići“ predstavlja beskrupulozno kršenje Bernske ili Konvencije o zaštiti evopskih divljih vrsta i prirodnih staništa koju je Crna Gora ratifikovala, zbog čega to sramno činjenje na zaštićenom području Biškog repa u srcu nacionalnog parka Skadarsko jezero treba da bude obustavljeno odmah”, kazala je Kovačević.

Prema njenim rečima, Savet Evrope je, u novembru prošle godine, za projekat turističkog naselja Mihailovići tražio od Vlade Crne Gore da odmah primeni mere zaustavljanja daljeg razvoja na kopnu, obali i vodnom telu te lokacije ili Bijelog sela.

„Ovde nije reč samo o tome da je Savet Evrope sa Evropskom komisijom potvrdio neupotrebljivost Elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu, nego i da je Studija lokacije Mihailovići nevažeći dokument jer je istekla u oktobru 2017. godine, na čijem osnovu se ne mogu izdavati pravno obavezujući dokumenti i građevinske dozvole”, rekla je Kovačević.

Kako je navela, od Uprave za inspekcijske poslove traže da hitno izađe na teren i zatvore gradilište, pokrenu postupak za naknadu štete i povraćaj u pređašnje stanje.

„O svim aktivnostima Sekretarijat Bernske konvencije, Savet Evrope, ali i tela Evropske unije (EU) će biti još danas obavešteni”, dodala je Kovačević.

Izvor: MINA

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti