Gradovima i opštinama za inovacione kapacitete 209 miliona dinara

Vlada Republike Srbije donela je uredbu kojom je utvrdila program podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave kroz koji će sa 209 miliona dinara ove godine biti podržani projekti gradova i opština kako bi život građana bio bezbedniji, jednostavniji i jeftiniji, objavljeno je u Službenom glasniku.

Foto: Vlada Republike Srbije

Program će sprovoditi Kabinet ministra bez portfelja Nenada Popovića zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, a po projektu grad ili opština mogu biti podržani sa maksimalno 40 miliona dinara.

Opšti cilj programa je unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština u Srbiji kroz sveobuhvatni pristup digitalnoj transformaciji javnih usluga, privrede i društva koji bi trebalo da omogući održivu, efikasniju upotrebu resursa, odgovoran odnos prema životnoj sredini i povećanje kvaliteta života građana.

Novac opredeljen kroz program će se koristiti za projekte u kojima se implementiraju nove tehnologije i modeli u oblasti bezbednosti, mobilnosti i transporta, javnih i komunalnih usluga, digitalizacije u javnom sektoru, internet i informaciono-komunikacione infrastrukture, digitalizacije u javnom sektoru i zaštite životne sredine.

Sredstva će biće raspodeljena na osnovu rezultata javnog konkursa koji će biti raspisan, navodi se u programu.

Prema podacima UN, broj stanovnika u ruralnim i urbanim sredinama je izjednačen po prvi put 2009. godine, a 2019. godine već 55 odsto stanovnika živi u gradovima, dok UN procenjuju da će 2025. godine 70 odsto svetske populacije živeti u gradovima.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti