Gradovi Beograd i Ljubljana na zajedničkom putu razvoja brze železnice

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Zvaničnici su ovom prilikom potpisali Pismo namere koje definiše inicijativu za razvoj brze železnice između Centralne i Jugoistočne Evrope.

„Velika mi je čast što svojim potpisom, uz gradonačelnika Jankovića, doprinosim viziji unapređenja železnice kao budućeg ključnog instrumenta ekonomskog i socijalnog razvoja regiona. Danas smo potpisali Pismo o namerama budućeg razvoja veze između Centralne i Jugoistočne Evrope, a koje će biti prosleđeno Evropskoj komisiji i vladama Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Turske. Ovakve inicijative prerastaju u velike projekte koji vuku celokupan razvoj gradova i zemalja u kojima se realizuju“, rekao je Radojičić.

Inicijative poput ove, koje pokreću glavni gradovi, doprinose dobroj bilateralnoj saradnji naših država i unapređenju dobrosusedskih odnosa dvaju naroda. Zbog potreba razvoja i unapređenja stanja železnica, urbana regija Ljubljane predložila je neposredni razvoj brze železničke linije između Centralne i Jugoistočne Evrope. Gradonačelnici su analizirali buduća moguća postupanja lokalnih samouprava u domenu njihovih nadležnosti, a koja se tiču mera protiv širenja koronavirusa.

„Pandemija koja je pogodila čitav svet, donela je gradovima i državama nove izazove vezane za planiranje, izgradnju i upravljanje saobraćajem. Urbana mobilnost i zelena hijerarhija u saobraćaju, tj. saobraćaj ekološki prihvatljiv, ali brz i udoban za korisinike, prioriteti su svih nas“, rekao je Radojičić i dodao da nas slični poduhvati tek čekaju i da se raduje što nam dobra uzajamna saradnja omogućava proaktivni pristup budućim izazovima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Gradonačelnik Beograda je podsetio da Grad Ljubljana i gradonačelnik Janković imaju sjajne rezultate u oblasti ekologije i urbane mobilnosti, ali i da su veoma otvoreni da svoja znanja podele sa svima u regionu, shvatajući da ove teme koje kreću iz lokalnih samouprava nisu samo regionalno već i globalno važne.

„To je razlog više da sa radošću Grad Beograd prihvati ovakvu inicijativu i pridruži se porodici gradova i zemalja čiji je dugoročni cilj brza razmena dobara i kretanje ljudi po najvišim svetskim standardima kada je reč o ekologiji, udobnosti i bezbednosti“, zaključio je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Ljubljane izrazio je zahvalnost na prijemu i odao priznanje gradonačelniku Radojičiću zbog toga što je Beograd sve čistiji i lepši, i što se u tom pravcu dalje razvija. Dodao je da Srbija ima izvanredne rezultate u borbi protiv epidemije koronavirusa, koja je za Sloveniju veliki izazov. Samo u oblasti uslužne delatnosti, Slovenija beleži gubitak od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Naveo je da je svaka inicijativa koja intenzivira saradnju i povezivanje gradova korisna i da doprinosi efikasnijim odgovorima na sve izazove sa kojima se oni suočavaju.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti