Grad Niš izdvaja oko 3,6 miliona dinara za usklađivanje semafora sa gustinom saobraćaja

Foto-ilustracija: Pixabay (kalhh)

Za umrežavanje i usklađivanje rada semafora sa gustinom saobraćaja na deset niških raskrsnica Grad izdvaja oko 3,6 miliona dinara. Firma koja dobije na tenderu imaće zadatak da broji vozila, uradi analizu i na osnovu toga napravi projekat koji će smanjiti opterećenost tih delova grada i poboljšati bezbednost.

Na loše “naštelovane” semafore Nišlije se žale već neko vreme, a neke od raskrsnica koje navode kao kritične su ugao između Ulice Dušana Popovića i Zetske, kao i raskrsnica kod Generala Milojka Lešjanina i Kneginje Ljubice.

Međutim, te lokacije nisu na spisku za baždarenje, već je u planu da se reprogramiraju semafori između Vojvode Mišića i Dušanove, Bulevara Nemanjića, Pariske komune i Boška Buhe, Knjaževačke, Proleterske i Žikice Jovanovića Španca, 7. Juli i Kralja Stefana Prvovenčanog.

Tu su i semafori na uglu između Vožda Karađorđa, Kralja Stefana Prvovenčanog i Sinđelićevog trga, Vožda Karađorđa i Prvomajske, Kosovke devojke i Bulevara Svetog Pantelejmona, Prvomajske, Zelengorske i Ćirila i Metodija, Bulevara 12. februar i Heroja sa Košara, kao i semafor kod pešačkog prelaza kod OŠ “Njegoš” u Knjaževačkoj.

Nakon što potpiše ugovor, izabrana firma imaće najviše 30 dana da obavi brojanje na tih deset raskrsnica i da na osnovu dobijenih podataka odradi analizu i projekat kojim bi trebalo da se poboljša rad semafora.

Kada dobije saglasnost Gradske uprave, ta firma treba da obavi reprogramiranje semafora, kao i koordinaciju rada sa semaforima duž Vožda Karađorđa.

Tako bi trebalo da crveno, žuto i zeleno svetlo budu usklađeni sa gustinom saobraćaja radnim danima, subotom i nedeljom. Za to će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 3.583.333,33 dinara.

Iz Grada napominju da će izabrani ponuđač morati da izradi projekat u skladu sa važećim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, kao i prema pravilima struke.

Podsetimo, đaci Saobraćajne škole u Nišu krajem oktobra već su na više lokacija u fluorescentnim prslucima brojali vozila i zapisivali to u fascikle, kako bi se izbaždarili semafori.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti