Grad Beograd pozvao građane da učestvuju u javnom uvidu za projekat na Košutnjaku

Na pitanje „da li ste za seču šume u Košutnjaku”, odgovor je naravno da smo protiv, i kao Grad Beograd nećemo dozvoliti da se ugrozi ništa što je kvalitetna priroda, rekao je u četvrtak, 30. jula, gradski urbanista Marko Stojčić.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sebastian Grochowicz)

„Mi smo trenutno u početnoj fazi izrade plana, ranom javnom uvidu u plansku dokumentaciju, i taj deo je zamišljen tako da sve relevantne institucije, republičke i gradske, treba da daju svoje mišljenje na predloženi elaborat. Dakle, tu su ministarstva kulture i odbrane, RTS, republički i gradski zavodi za zaštitu prirode, zavodi za zaštitu spomenika, gradski sekretarijati i druge institucije, i tek kada se svi oni izjasne, onda će Urbanistički zavod dati svoj predlog. Trenutak za primedbe građana je javni uvid u trajanju od mesec dana koji se daje na nacrt plana, a njegova izrada sledi tek nakon izrade elaborata u kome će biti integrisane primedbe svih prethodno nabrojanih institucija. Nas tek čeka javni uvid i tada građani treba da, ako nisu zadovoljni, u pisanoj formi podnesu svoje primedbe i na javnoj sednici uživo obrazlože svoje primedbe. Ponavljam, Grad Beograd još nije dao svoju reč, već se radi o inicijativi investitora i to je tek prvih deset odsto posla koji je ispred nas. Zato apelujem na građane da ne nasedaju na jeftine političke trikove i parole, jer seče na Košutnjaku neće biti niti je ima. U pitanju su teritorije u okviru filmskog centra „Avala film” koji ima podršku Vlade Srbije da izgradi najveći balkanski studio. Gradiće se filmski studio, a sve van njega je predmet ozbiljnog razmatranja institucija ovog grada i ove zemlje“, rekao je Stojčić.

On je pozvao sugrađane da učestvuju u javnom uvidu, daju svoje primedbe i podsetio da Beograd ima najtransparentniji proces usvajanja planskih dokumenata.

„Proces je potpuno demokratski, ali vidimo da taj proces mali broj ljudi može i da zloupotrebi i apelujem da to ne čine. Želimo da ceo grad pokrijemo planovima, izgradimo sve infrastrukturne objekte koji nam nedostaju. Svi planovi su na konstantnoj proveri tako da sugrađani nemaju nikakav razlog da sumnjaju“, kazao je Stojčić.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti