Kakvu ulogu imaju sugestije građana u odlučivanju o rekonstrukciji na Košutnjaku?

Incijative građana, kao vid komunikacije sa građanima, izuzetno su bitne u funkcionisanju velikih gradova. Građani na taj način učestvuju u odlučivanju, a važno je da se inicijative pojave na vreme, odnosno u početnim fazama odlučivanja o nekom projektu, rekao je povodom velikog broja pristiglih sugestija građana po pitanju rekonstrukcije kompleksa „Avala filma” na Košutnjaku, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući u Beogradskoj hronici.

On je istakao da je u toj investiciji primarna rekonstrukcija filmskog studija, ali i podsetio da je trenutno u toku početna faza odlučivanja o ovom projektu.

Foto: Wikipedia/Vladakul

„Sve to znači da smo se svi na vreme uključili i da zajednički radimo na pronalaženju najboljeg rešenja. Investitor je dao svoju ideju, a Ubranistički zavod Beograda trenutno radi na izradi plana detaljne regulacije. Postoji oko 7.000 primedbi, zahteva i sugestija građana, i svi će biti selektovani i uzeti u obzir. Konsultovaćemo gradske službe i stručna lica koji će dati svoja mišljenja, a isto važi i za republičke službe, budući da se radi o vrlo važnom republičkom projektu. Pre svega, radi se o izgradnji filmskog studija, a dobro je poznato da je u prethodnim godinama u Srbiji i Beogradu zabeležen veliki rast ove industrije i da su mnogobrojne inostrane ekipe boravile u našem gradu snimajući filmove i serije. Filmska industrija zauzima važan deo investicija koje se realizuju u Beogradu i Srbiji“, rekao je Radojičić.

On je dodao da će Urbanistički zavod Beograda, kao i stručne službe, kako gradske tako i republičke, uzeti u obzir sugestije građana i pronaći najbolje rešenje koje je u interesu Grada.

„Trebalo bi istaći da je dobar deo tog kompleksa zapušten i da su neophodni radovi na poboljšanju kvaliteta zelenila koje se nalazi u tom pojasu. U pitanju je poboljšanje kvaliteta i funkcionalnosti zelenila u tom delu kompleksa „Avala filma”. U centralnom delu kompleksa imamo i ekološki problem u vidu otpadnih voda i to se mora rešiti. Jasno je da je veoma važno da se kompleks „Avala filma” rekonstruiše na pravi način, a da sva pitanja oko eventualne gradnje dodatno preispita Urbanistički zavod Beograda. Ukoliko se nešto gradi, bilo bi dobro da to bude na mestima gde već postoje objekti, ali ponovo ističem, stručnjaci bi trebalo da imaju poslednju reč o tome“, istakao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd konstantno komunicira sa građanima i samo u ovoj godini pristiglo je oko 3.400 različitih sugestija i zahteva, od kojih je većina pozitivno rešena.

„Uvek uzimamo u obzir „glas građana”, kao i interese lokalne zajednice, ali i vizije razvoja grada. Ne smemo zaboraviti ni važnost investicija za razvoj grada. Građani svojim inicijativama takođe utiču na razvoj grada, ali moramo videti i širu sliku, odnosno dugoročni interes. Stručne službe gradskih sekretarijata daju svoje mišljenje, a ja sam, primera radi, više puta u vezi sa inicijativom za vraćanje trolejbuske linije 28 tražio mišljenje nadležnog Sekretarijata o svim detaljima. Moramo verovati stručnjacima jer nalazimo se u vremenu kada se dešava da javnost ne veruje stručnim licima, bez izrazitog razloga za tako nešto. Na taj način se kompromituje mišljenje eksperata. Građane razumem i podržavam jer je važno da zajedno učestvujemo u razvoju grada. Većina primedbi je konstruktivna i važno je da razgovaramo kao ljudi kojima je ovaj grad u srcu i koji žele da ostave još lepši Beograd generacijama koje dolaze“, naglasio je Radojičić.

Govoreći o neprijatnim mirisima koji se povremeno osećaju u određenim delovima Beograda, gradonačelnik je rekao da pitanje rešavanja ekoloških problema u fokusu Grada Beograda.

„To je jedan od problema koji je rezultat politike koja je vođena u našem gradu pre 10 i više godina. Naš rad po ovom pitanju će takođe neko moći da oceni kada prođe toliko vremena, ali pitanje otpadnih voda se u Beogradu decenijama nije rešavalo. Već sada postoji konkretan plan o izgradnji pet fabrika za preradu otpadnih voda na teritoriji Beograda. Najveća fabrika za preradu otpadnih voda biće u Velikom Selu, a ta investicija vredna je 285 miliona evra samo u prvoj fazi, dok će u drugoj biti utrošeno još 500 miliona evra. Ta fabrika će smanjiti emisiju otpadnih voda u naše reke za 80 odsto, a potom sledi izgradnja još četiri fabrike za preradu otpadnih voda i to je način da se reši ovaj veliki ekološki problem. Tako će nestati i problem sa neprijatnim mirisima koji je posledica dugogodišnje, loše politike u domenu ekologije u Beogradu. Nadam se da će već u ovom mandatu gradske vlasti građani osetiti boljitak po ovom pitanju, ali i da će naredni gradonačelnici imati priliku da ostvare dobre rezultate čija će osnova biti sve što sada radimo kako bismo poboljšali ekološku situaciju u Beogradu“, poručio je Radojičić.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti