Gasovod “Turski tok” biće završen sledeće godine

Ukraine Russia Gas

Kako su objavili svetski mediji, 8. maja 2015. godine u Grčkoj održaće se sastanak o izgradnji gasovoda “Turski tok” između grčkih i američkih predstavnika. Na sastanku bi predstavnici Sjedinjenih Američkih Država trebalo da predstave Grčkoj alternativu gasovodu “Turski tok”, a razgovaraće se i o energetskim temama.

Inače, generalni direktor ruske kompanije “Gasprom” gospodin Aleksej Miler izjavio je 7. maja 2015. godine u Ankari da će gasovod “Turski tok” početi sa radom krajem 2016. godine. On je ovom prilikom potpisao i sporazum sa turskim ministrom energetike gospodinom Tanerom Jildizom, a razgovaralo se i o modernizaciji gasovoda “Plavi tok”.

Kada je reč o Republici Srbiji, gospodin Tomislav Nikolić nedavno je izjavio za “Interfaks” da ne postoji mogućnost da se gasovod “Turski tok” gradi preko teritorije Srbije.

Podsetimo, predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin 1. decembra 2014. godine izjavio je da će izgradnja gasovoda „Južni tok“ biti obustavljena ako se Evropska unija protivi realizaciji ovog projekta i da će se umesto njega graditi gasovod između Rusije i Turske. Kapacitet gasovoda će biti 63 milijarde kubika gasa od čega će 14 milijardi kubika biti namenjeno Turskoj, a ostatak će biti namenjen evropskim potrošačima. Početak ovog gasovoda biće u gradu Krasnodarsku u Rusiji, a biće izgrađen po dnu Crnog mora.

Sandra Jovićević

foto: rtv.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti