Fruškogorski biser prekriven smećem – meštani se bore da očuvaju lepotu Bešenovačkog jezera

Bešenovačko jezero najprimamljivije za kupaće, ali na kraju svakog dana na njemu ostaje mnoštvo smeća od nesavesnih posetilaca, koje meštani samoinicijativno odnose na propisno mesto.

Foto: Wikipedia/Goonie Bagheera

Zbog pandemije koronavirusa ovog leta mnogi će ostati bez putovanja na omiljenim morskim destinacijama, ali odgovarajuću zamenu mnogi građani našli su na jednom od najlepših fruškogorskih jezera, Beli kamen u Bešenovu. Međutim, veliki broj posetilaca i nesavesnih kupača učinio je da ovaj biser Fruške gore bude prekriven smećem koje ostavljaju iza sebe, naročito vikendom kada su gužve i najveće.

Mnogi posetioci Bešenovačkog jezera kažu da je jedno od najlepših i najčistijih kupališta koje su videli. U poslednje vreme zbog velikog broja kupača koji dolaze, kažu da ova slika više neće biti ista, jer oni nesavesni ostavljaju iza sebe mnoštvo smeća.

Meštani Bešenova su se samoinicijativno organizovali kako bi svo smeće na jezeru odneli na propisano mesto.

Predsednik Mesne zajednice Bešenovo napominje da je jezero i okolina privatno vlasništvo, da nije uređeno kupalište već iskop rudnika i da samim tim javne službe nemaju nadležnost niti ingerencije u održavanju, i da građani sami moraju da brinu za svoju okolinu kako bi sačuvali prirodne lepote.

Zbog stvaranja velikih gužvi na putevima prema jezeru, nadležni iz Mesne zajednice „Bešenovo“ apeluju da se odgovorno ponašaju i da svoja vozila parkiraju na sigurno mesto kako ne bi ometali druge učesnike u saobraćaju.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti