EU povećava upotrebu energije iz obnovljivih izvora do 2030.

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Parlament je ove nedelje zvanično izglasao povećanje upotrebe obnovljive energije, u skladu sa Zelenim dogovorom i REPowerEU planom.

Ovo zapravo znači da umesto da do 2030. godine 32 odsto energije bude iz obnovljivih izvora, sada će biti potrebno dostići 42,5 odsto.

Novim pravilima ubrzaće se i proces izdavanja dozvola za nove elektrane za energiju iz obnovljivih izvora, kao što su solarne ili vetroelektrane, ali i za prilagođavanje postojećih. Proces izdavanja dozvola od strane nacionalnih vlasti za nova postrojenja za energiju iz ovakvih izvora, imaće vremenska ograničenja.

Pročitajte još:

Ako je reč o tzv. područjima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, rok za izdavanje ne bi trebalo da bude duži od 12 meseci. Detaljnije, ovo su specifične lokacije, bilo na kopnu ili moru, koje su posebno pogodne za postavljanje ovakvih postrojenja. Izvan ovih područja, proces ne bi trebalo da traje više od 24 meseca, navodi se na sajtu Parlamenta.

Kada je reč o sektoru transporta, procene su da bi korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, emisije sa efektom staklene bašte trebalo da budu smanjenje za 14,5 odsto do 2030. godine. Kako bi se dostigao cilj, teži se većoj upotrebi naprednih biogoriva i ambicioznijoj kvoti za obnovljiva goriva nebiološkog porekla, kao što je vodonik.

Pored ovoga, poslanici su se zalagali i za druge mere, kao što su održive prakse za korišćenje biomase, koja će sprečiti da prilikom njenog prikupljanja dođe do negativnog uticaja na kvalitet zemljišta i biodiverzitet i druge mere.

Pre nego što nova pravila stupe na snagu, potrebno je da budu zvanično odobrena i od strane Saveta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti